- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.02.2023, 17:24)
- Mircea Nica
Dascălu, BCR: Opinia noastră este că s-a terminat ciclul de majorare a dobânzii de politică monetară
BCR consideră că s-a terminat ciclul de majorare a ratei dobânzii de politică monetare şi va fi o stabilitate în sensul menţinerii acestui nivel, cel puţin pentru anul 2023, după ce BNR a decis să menţină dobânda de politică monetară la nivelul de 7%, a explicat Ciprian Dascălu, economist-şef la BCR.
Urmărește
817 afișări
Dascălu, BCR: Opinia noastră este că s-a terminat ciclul de majorare a dobânzii de politică monetară
„Opinia noastră este că s-a terminat ciclul de majorare a ratei dobânzii de politică monetară şi vom avea o stabilitate a ratei dobânzii la acest nivel cel puţin pentru acest an. Mă îndoiesc că vom vedea tăieri de dobândă din partea băncii centrale până la finalul acestui an“, a spus Ciprian Dascălu, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
El a mai adăugat că şi băncile centrale majore, în special FED din SUA, deşi piaţa anticipează cel puţin două tăieri de dobândă de câte 25 puncte de bază în Statele Unite pe finalul acestui an, vor ajunge cu dobânda la un nivel restrictiv şi vor menţine această dobândă, la acest nivel restrictiv, pentru o perioadă mai lungă.
„Pe dobânzi va fi tot timpul o plajă în care dobânzile pot fluctua între cele două facilităţi permanente ale băncii naţionale, respectiv între facilitatea de depozit care este la 6% şi cea de creditare care este 8%. Am avut o scădere a cotaţiilor ROBOR la 3 luni pe fondul schimbării poziţiei de lichiditate a sistemului bancar faţă de banca centrală.“
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
„Dacă până în noiembrie am avut un deficit de lichiditate, respectiv băncile împrumutau la facilitate de credit lichiditate de la banca centrală, această poziţie pe fondul cheltuielilor bugetare pe final de an, din noiembrie am trecut pe surplus, iar acum pentru ianuarie am avut un surplus, cred că cel mai mare din ultimii 15 ani, de lichiditate a sistemului bancar şi implicit acest surplus a fost plasat la facilitatea de credit. Rata relevantă pentru preţul banilor din piaţă acum este facilitatea de depozit de 6%, iar până în octombrie aveam rata relevantă pentru lichiditate faciltatea de creditare a băncii naţionale“, a mai detaliat Ciprian Dascălu.
În acelaşi timp, economistul-şef al BCR a mai spus că banca naţională poate decide oricând să sterilizeze aceste surplus de lichiditate prin operaţiuni de piaţă la dobânda cheie, respectiv 7%.
„Probabil faptul că nu sterilizează această lichiditate la dobânda cheie semnalează un pic disconfortul băncii centrale cu tendinţa văzută în ultimele două luni de apreciere a monedei naţionale faţă de euro, apreciere venită în mare parte din intrări de capital în titlurile de stat româneşti în lei.“
Ciprian Dascălu a mai explicat că această decizie a băncii centrale de a lăsa lichiditatea, de fapt ar sugera mai degrabă că nu este de acord cu aprecierea recentă a cursului.
„La un moment dat şi această lichiditate va fi absorbită probabil prin noi emisiuni nete de titluri de stat, prin plăţi către bugetul de stat şi în funcţie de cât de mult se va vedea în curs, probabil şi prin intervenţii valutare. Nu am văzut volume foarte mari, dar nu excludem şi o posibilă intervenţie valutară pentru a tempera aprecierea din ultima perioadă pe fondul fluxurilor de capital pe titluri de stat“, a mai spus Ciprian Dascălu.
El a mai adăugat că dobânda la care emite Ministerul de Finanţe este stabilită în funcţie de cerere şi ofertă.
„Dacă ne gândim la octombrie, dobânzile pe termene între 7-10 ani erau în jur de 9%, deja am asistat la o scădere semnificativă a dobânzilor. Au fost în principiu o mişcare pe toată regiunea de intrări de capitaluri. Dacă este să ne uităm la ce dobândă se împrumută statul român în lei la 10 ani şi luăm referinţă la ce dobândă se împrumută Polonia cred că diferenţialul la care suntem acum de 150 puncte de bază este un fel valoare corectă dat fiind şi diferenţialul de rating, de risc şi perspective inflaţioniste între cele două ţări.“
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe