BREAKING Databricks, companie de date şi AI în spatele căreia se află doi profesori români, Ion Stoica şi Matei Zaharia, atrage 10 mld. dolari de la investitori şi ajunge la o evaluare record de 62 miliarde de dolari

Urmărește
4434 afișări
Imaginea articolului BREAKING Databricks, companie de date şi AI în spatele căreia se află doi profesori români, Ion Stoica şi Matei Zaharia, atrage 10 mld. dolari de la investitori şi ajunge la o evaluare record de 62 miliarde de dolari

Databricks, companie din San Francisco specializată în gestionarea volumelor mari de date şi a inteligenţei artificiale, care are doi profesori români printre fondatori, Ion Stoica (59 de ani) şi Matei Zaharia (39 de ani), s-a finanţat cu 10 miliarde de dolari în cea mai mare tranzacţie de venture capital din 2024, oferind companiei o evaluare de 62 miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Compania a obţinut banii de la unii dintre cei mai mari şi mai activi investitori în tehnologie din SUA, inclusiv Thrive Capital, Andreessen Horowitz, Insight Partners şi Iconiq Growth.

Runda de finanţare pentru această societate cu o vechime de 11 ani este excepţional de mare în comparaţie cu standardele capitaliştilor de risc, care, în mod tradiţional, au finanţat start-up-uri aflate în stadiu incipient la evaluări mult mai mici. Tranzacţia reflectă modul în care societăţile de capital de risc îşi schimbă tactica pe măsură ce pieţele private se umflă. În septembrie 2023 Databricks era evaluată la 43 mld. dolari.

Noul capital va ajuta Databricks să concureze cu întreprinderile nou-înfiinţate de inteligenţă artificială, precum OpenAI şi Anthropic, pentru talente, a spus Ali Ghodsi, co-fondator şi director executiv al Databricks.

„Războiul talentelor pentru inteligenţa artificială este fără precedent. Deja existau niveluri nebănuite de compensare pentru inginerii de software din Silicon Valley, şi de acolo a crescut”, a spus el.

Numai Thrive a investit „cel puţin” 1 miliard de dolari în această rundă, potrivit lui Vince Hankes, partener al firmei, care a ridicat recent un fond de 5 miliarde de dolari. Thrive, fondată de Josh Kushner, a făcut o serie de pariuri masive în companii precum Stripe şi OpenAI.

Databricks „îşi propune să construiască următoarea companie de infrastructură de 1.000 de miliarde de dolari”, a declarat Hankes.

Potrivit lui Hankes, „marea majoritate” a sumei de 10 miliarde de dolari va fi utilizată pentru a ajuta angajaţii start-up-ului să încaseze opţiunile lucrative pe acţiuni şi pentru a plăti impozitele pe care le suportă atunci când aceste opţiuni devin valabile. Acesta a comparat tranzacţia cu creşterea de 6,5 miliarde de dolari a Stripe de anul trecut, care a permis societăţii de plăţi să facă faţă obligaţiilor fiscale de miliarde de dolari asociate unităţilor de acţiuni ale angajaţilor.

Multe întreprinderi nou-înfiinţate care au rămas private timp de un deceniu sau mai mult se confruntă cu o problemă similară: multe unităţi de acţiuni sunt impozitate ca venit atunci când sunt dobândite, în timp ce altele nu pot fi realizate până când o întreprindere nu are un eveniment de lichiditate, lăsând angajaţii fie cu facturi fiscale mari, fie cu cea mai mare parte a averii lor efectiv imobilizată.

Găsirea unor modalităţi de „eliberare a presiunii” pentru angajaţi ar ajuta întreprinderile nou-înfiinţate precum Databricks să concureze pentru talente cu întreprinderile publice precum Alphabet, unde angajaţii îşi pot vinde acţiunile în orice moment, a declarat Hankes.

Faptul de a oferi angajaţilor timpurii o modalitate de a-şi vinde acţiunile a fost un factor de motivare în spatele multora dintre cele mai mari tranzacţii pentru companiile susţinute de societăţi de risc din ultimul an, inclusiv la compania de inteligenţă artificială OpenAI şi SpaceX a lui Elon Musk.

Restul noului capital al Databricks va fi investit în „noi produse de inteligenţă artificială, achiziţii şi extinderea semnificativă a operaţiunilor sale internaţionale de comercializare”, a declarat marţi compania.

Printre ceilalţi investitori din această rundă se numără fondul suveran de investiţii din Singapore, GIC; DST Global al lui Yuri Milner, investitor timpuriu în Twitter şi Facebook; şi MGX, un fond recent lansat în EAU, axat pe inteligenţa artificială şi prezidat de puternicul consilier pentru securitate naţională al ţării, şeicul Tahnoon bin Zayed al-Nahyan.

Databricks a crescut rapid în ultimul an şi se aşteaptă ca veniturile anuale să atingă 3 miliarde de dolari până la sfârşitul lunii viitoare, a declarat marţi compania. Databricks se aşteaptă, de asemenea, să înregistreze un flux de numerar liber pozitiv pentru prima dată la sfârşitul lunii ianuarie.

Noul capital şi veniturile în creştere înseamnă că Databricks nu se grăbeşte să devină publică, a declarat Ghodsi. „Cel mai devreme vom deveni publici anul viitor, dar acum avem flexibilitate”.

Cine este Ion Stoica

Ion Stoica este preşedinte executiv şi co-fondator al Databricks. De asemenea, Ion Stoica este profesor în cadrul Departamentului EECS de la UC Berkeley şi co-director al AMPLab. La AMPLab, Ion a condus efortul de sisteme software, care a inclus dezvoltarea proiectului de cercetare Spark, precum şi a altor două proiecte open source de profil înalt: Apache Mesos şi Tachyon. În 2006, a co-fondat Conviva, un start-up pentru comercializarea tehnologiilor de distribuţie video la scară largă, unde îndeplineşte funcţia de CTO. Ion este membru ACM şi a primit numeroase premii, printre care SIGCOMM Test of Time Award (2011) şi ACM doctoral dissertation award (2001). Ion deţine un doctorat în inginerie electrică şi informatică de la Universitatea Carnegie Mellon şi un masterat în informatică şi inginerie de control de la Universitatea Politehnică Bucureşti.

Cine este Matei Zaharia

Matei este CTO şi co-fondator al Databricks şi profesor asociat de informatică la UC Berkeley. El a început proiectul Apache Spark în timpul programului său de doctorat la UC Berkeley în 2009 şi a lucrat la alte software-uri de date şi AI utilizate pe scară largă, inclusiv MLflow, Delta Lake şi Dolly. Cele mai recente cercetări ale sale se referă la combinarea modelelor lingvistice mari (LLM) cu surse de date externe, cum ar fi sistemele de căutare, şi la îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii rezultatelor acestora. Cercetarea lui Matei a fost recunoscută prin Premiul pentru disertaţie doctorală ACM 2014 şi prin Premiul prezidenţial pentru carieră timpurie pentru oameni de ştiinţă şi ingineri (PECASE) din SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici