Datele INS privind activitatea întreprinderilor: Cei mai mulţi angajaţi sunt în industrie, principalele afaceri în comerţ. Pierderi sunt doar în construcţii

Firmele din industrie au cei mai mulţi angajaţi, companiile cu activităţi de comerţ rulează cele mai mari afaceri, în timp ce în sectorul serviciilor funcţionează cele mai multe întreprinderi din România, iar construcţiile reprezintă singurul domeniu cu pierderi per total, potrivit INS.

Urmărește
332 afișări
Imaginea articolului Datele INS privind activitatea întreprinderilor: Cei mai mulţi angajaţi sunt în industrie, principalele afaceri în comerţ. Pierderi sunt doar în construcţii

Datele INS privind activitatea întreprinderilor: Cei mai mulţi angajaţi sunt în industrie, principalele afaceri în comerţ. Pierderi sunt doar în construcţii (Imagine: Shutterstock)

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, marţi, date privind activitatea întreprinderilor din industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă, în 2012, acestea indicând că faţă de anul precedent numărul întreprinderilor a crescut cu 4%, la 447.938.

"La sfârşitul anului 2012, sectorul industrie însuma 50.896 întreprinderi, respectiv 11,4% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii). Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului Servicii, respectiv 40,9%", arată INS, într-un comunicat.

Statistica a luat în calcul întreprinderile active din punct de vedere economic în perioada de referinţă, respectiv pe cele care realizează bunuri sau servicii, înregistrează cheltuieli şi întocmesc bilanţ contabil.

Numărul mediu de salariaţi a scăzut cu 0,2% faţă de 2011, la 3,852 milioane. Întreprinderile din industrie deţin cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (35,8%, respectiv 1,37 milioane angajaţi), urmate de cele din servicii (31,6%, 1,21 milioane persoane). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de 27 de salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de 5 salariaţi.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (39,9%), întreprinderile din construcţii deţinând doar 7,3%.

Industria a atras 45% din totalul investiţiilor, construcţiile 21,3%, comerţul 10,7% iar serviciile 23%.

INS notează, de asemenea, că rezultatul brut al exerciţiului a înregistrat valori pozitive (profit) în industrie, comerţ şi servicii, sectorul construcţiilor fiind singurul care a raportat pierderi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici