Datoria publică a Italiei a atins un nivel record şi se apropie de 2.000 miliarde de euro

Datoria statului italian a atins în luna iunie un nivel record, de 1.973 miliarde euro, iar deficitul bugetar a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în mare parte din cauza contribuţiei la sprijinirea altor state cu probleme din zona euro, a anunţat banca centrală.

Urmărește
318 afișări
Imaginea articolului Datoria publică a Italiei a atins un nivel record şi se apropie de 2.000 miliarde de euro

Datoria publică a Italiei a atins un nivel record şi se apropie de 2.000 miliarde de euro (Imagine: Shutterstock)

Potivit băncii centrale, datoria a urcat cu 6,6 miliarde de euro faţă de sfârşitul lunii mai, la 1.973 miliarde de euro, reprezentând 123% din PIB al ţării, scrie New York Times.

Raportat la PIB, Italia este al doilea cel mai îndatorat stat din zona euro, după Grecia.

Randamentele la care se împrumută Italia se situează la un nivel ridicat, de aproape de 6%, în pofida măsurilor dure de austeritate luate de guvernul tehnocrat acondus de premierul Mario Monti. Pieţele financiare sunt sceptice în privinţa capacităţii Italiei de a-şi reduce îndatorarea.

Economia s-a contractat cu 0,7% în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anlui trecut, PIB a scăzut cu 2,5%.

Banca centrală a raportat, de asemenea, un deficit bugetar pentru prima jumătate a anului în urcare cu 1,1 miliarde de euro faţă de perioada similară a anului trecut, la 47,7 miliarde de euro.

Majorarea este urmarea creşterii cheltuielilor pentru susţinerea unor state din zona euro. Sumele alocate în acest scop au crescut de la 6,1 miliarde de euro în primele şase luni ale anului trecut la 16,6 miliarde de euro.

Italia vizează o reducere a deficitului bugetar de la 3,9% anul trecut la 1,7% din PIB, însă ministrul Economiei, Vittorio Grilli, a recunoscut, duminică, că ţinta va fi ratată. Oficialul a reiterat, însă, că întrucât situaţia este cauzată de recesiune, nu sunt necesare noi măsuri de austeritate.

După încheierea recesiunii, Italia şi-ar putea reduce nivelul de îndatorare raportată la PIB cu circa 20 de puncte procentuale, printr-o serie de măsuri care includ vânzări de active, reduceri de cheltuieli şi o administrare precaută a bugetului, a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici