- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Datoria publică a României a crescut cu 10 miliarde de lei în martie, depăşind 30% din PIB
Datoria publică a României a crescut cu 10 miliarde de lei în martie faţă de februarie, ajungând la 30,6% ca pondere în PIB, creşterea fiind determinată semnificativ de lansarea emisiunii de eurobonduri în valoare de un miliard de euro.
Datoria publică a României a crescut cu 10 miliarde de lei în martie, depăşind 30% din PIB (Imagine: Mediafax Foto)
În luna martie, România a împrumutat un miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.
În termeni nominali, datoria publică a ajuns la 165,07 miliarde de lei la finele primului trimestru, comparativ cu 155,03 la sfârşitul lunii februarie, când reprezenta 28,7% din PIB.
Datoria publică guvernamentală a continuat să ocupe o pondere dominantă în total, respectiv 93,6%, în timp ce datoria locală a reprezentat doar 6,36%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Pe valute, cea mai parte a datoriei a fost realizată în lei, adică 44,6% în timp ce 41% din împrumuturi au fost acordate în euro şi 14,47% în alte monede (inclusiv dolari şi yeni). În urma emisiunii de eurobonduri, ponderea datoriei în euro a crescut, concomitent cu o scădere uşoară a celei în lei.
O contribuţie importantă la creşterea datoriei publice în martie au mai avut-o şi împrumuturile Ministerului Finanţelor realizate prin vânzarea de titluri de stat.
Împrumuturile de stat au o pondere de 40,6% din structura datoriei publice de la finele lunii martie, în timp ce emisiunile de titluri de stat au avut o contribuţie cumulată de aproape 34% din total.
Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat este de 19,82 miliarde de lei. De la începutul lunii mai, însă, Finanţele au refuzat de patru ori toate ofertele băncilor pentru vânzarea de titluri de stat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est