Datoria publică a României a crescut la 138,8 mld. lei
Datoria publică a României a crescut la finele primelor şapte luni la 138,8 miliarde de lei, în urcare, în termeni absoluţi, cu 12,3% faţă de iunie, majorându-şi astfel ponderea în Produsul Intern Brut de la 23,27% la 27,9%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Datoria publică a României a crescut la 138,8 mld. lei (Imagine: Mediafax Foto)
La finele primului semestru, datoria publică a fost de 123,6 miliarde lei.
Creşterea datoriei publice a venit pe fondul acordării primei tranşe de împrumut de la Uniunea Europeană, de 1,5 miliarde de euro, care a intrat în contul trezoreriei statului în iulie. Împrumutul este parte a unui pachet de finanţare externă de circa 20 miliarde euro, semnat cu FMI, UE, Banca Mondială şi BERD.
Totodată, Banca Mondială a aprobat la jumătatea lunii iulie un prim împrumut, de 300 milioane euro, dintr-un program de finanţare pentru România, în valoare totală de un miliard de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
Împrumuturile contractate de Ministerul Finanţelor în iulie, prin emisiuni de titluri de stat de pe piaţa internă, s-au ridicat la 7,73 miliarde de lei.
Comparativ cu sfârşitul anului trecut, datoria publică a avansat semnificativ, atât în termeni reali, cât şi ca pondere în PIB, crescând în valoare absolută cu 26,5% faţă de valoarea înregistrată la finele anului trecut, de 109,7 miliarde de lei. În aceeaşi perioadă, ponderea datoriei publice în Produsul Intern Brut a urcat cu peste şase puncte procentuale, de la 21,78% la 27,9%.
Datoria publică guvernamentală reprezenta la finele lunii iulie 93,16% din total, comparativ cu 92,96% la finele primului semestru şi 91,58% la finele lui 2008.
Autorităţile locale şi-au diminuat ponderea în sold faţă de finele anului trecut, de la 8,42% din PIB la 6,84% din PIB.
Ponderea în PIB a fost calculată la o valoare de 503,9 miliarde de lei pentru anul trecut şi de 497,3 milarde de lei pentru 2009.
Finanţele au atras în primele şapte luni împrumuturi noi de 60,67 miliarde de lei, marea majoritate emisiuni de titluri de stat, în valoare totală de 48,39 miliarde de lei. La sfârşitul lunii iulie, erau în derulare instrumente de cash management (finanţări pe termen foarte scurt) de 450 de milioane lei şi împrumuturi contractate direct de stat de 11,83 miliarde de lei.
În primele şapte luni ale anului, au dominat emisiunile de certificate de trezorerie la şase luni, 37,36% din total, urmate de certificatele cu scadenţă la trei luni, cu o pondere de 30,47%, şi certificate de trezorerie la o lună reprezentând 18,17%.
Certificatele de trezorerie la un an şi obligaţiunile pe trei şi cinci ani însumează 6,46%% din valoarea împrumutată prin emsiunile de titluri de stat din intervalul ianuarie - iulie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO