- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Datoria publică a României a scăzut în ianuarie
Datoria publică a României a scăzut în ianuarie cu 4,1 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro) faţă de ultima lună a anului trecut, reducându-şi ponderea în PIB de la 29,29% la 26,71%, potrivit datelor publicate, joi, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Datoria publică a României a scăzut în ianuarie (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)
Astfel, datoria publică a scăzut în ianuarie cu 2,77% comparativ cu finele anului trecut, de la 148 miliarde de lei la 143,95 miliarde de lei.
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, ponderea datoriei publice în lei a scăzut de la 47,5% la finele anului trecut la 41,88% după prima lună din 2010.
Concomitent, ponderile datoriei publice în euro şi alte valute au crescut de la 41,1% anul trecut la 45,27% în ianuarie şi, respectiv, de la 11,39% la 12,85%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Pe tipuri de instrumente, cea mai mare pondere a datoriei publice era reprezentată de împrumuturi de stat (38,93%), urmată de certificate de trezorerie, cu o pondere de 19,21%, şi obligaţiuni de stat (18,03%).
Eurobondurile reprezintă 6,64% din totalul împrumuturilor, în timp ce finanţarea din alte surse are o pondere de 17,1%.
Emisiunile de titluri de stat pe piaţa internă au totalizat 5,768 miliarde de lei, ocupând cea mai ridicată pondere în structura împrumuturilor realizate în prima lună a acestui an. Împrumuturile de stat s-au ridicat la 232,6 milioane de lei, fiind garantate în totalitate de stat.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI care a evaluat acordul stand-by cu România, a declarat la finele lunii ianuarie că datoria publică nu va reprezenta un pericol pentru România atât timp cât va fi aplicat un proces de consolidare fiscală prin care să se reducă deficitul bugetar la 5,9% din PIB în 2010, iar apoi acesta va intra în ţinta stabilită prin tratatul de la Maastricht, de sub 3% din PIB.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO