Datoriile cumulate ale statelor şi companiilor la nivel mondial au crescut cu peste 40% din 2007, la 100.000 miliarde de dolari

Datoriile cumulate ale statelor şi companiilor la nivel mondial au crescut cu peste 40%, la 100.000 de miliarde de dolari, de la apariţia primelor semne de criză financiară, în 2007, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BRI), transmite Bloomberg.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Datoriile cumulate ale statelor şi companiilor la nivel mondial au crescut cu peste 40% din 2007, la 100.000 miliarde de dolari

Datoriile cumulate ale statelor şi companiilor la nivel mondial au crescut cu peste 40% din 2007, la 100.000 miliarde de dolari (Imagine: Shutterstock)

Guvernele s-au îndatorat pentru a scoate ţările din recesiune, în timp ce companiile au profitat de nivelul scăzut record al dobânzilor pentru a atrage finanţare ieftină, se arată într-un raport trimestrial al instituţiei financiare internaţionale.

Nivelul datoriilor a urcat cu 30.000 de miliarde de dolari, de la 70.000 de miliarde de dolari, în intervalul cuprins între jumătatea anului 2007 şi jumătatea lui 2013.

În schimb, valoarea cumulată a acţiunilor a scăzut la nivel mondial cu 3.860 miliarde de dolari, la 53.800 de miliarde de dolari, în aceeaşi perioadă, conform datelor Bloomberg.

Creşterea de 30.000 de miliarde de dolari a datoriilor la nivel mondial este de circa două ori mai mare decât PIB-ul Statelor Unite.

Îndatorarea a crescut odată cu reducerea dobânzilor de către băncile centrale, pentru stimularea creşterii economie, după prăbuşirea pieţei creditelor subprime în SUA şi falimentul Lehman Brothers care au declanşat cea mai gravă criză financiară după Marea Depresiune.

Randamentul tuturor tipurilor de obligaţiuni, ale guvernelor, corporaţiilor şi cele garantate prin ipoteci, a fost de circa 2% în intervalul analizat, faţă de peste 4,8% în 2007, potrivit Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Index.

"Având în vedere creşterea semnificativă a cheltuielilor guvernamentale în ultimii ani, guvernele, categorie în care sunt incluse autorităţile centrale şi locale, au fost cei mai mari emitenţi", afirmă analistul Branimir Gruic şi economistul Andreas Schrimpf, în raportul BRI.

Valoarea obligaţiunilor guvernamentale ale SUA aflate în circulaţie a crescut la 12.000 de miliarde de dolari, de la 4.500 de miliarde de dolari la sfârşitul lui 2007, conform datelor Trezoreriei americane.

Vânzările de obligaţiuni corporatiste la nivel mondial au urcat la rândul lor în aceeaşi perioadă, cu emisiuni de peste 21.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

Îngrijorate că datoriile mari vor determina investitorii internaţionali să le ocolească, multe state au recurs la măsuri de austeritate, de reducere a cheltuielilor şi majorare a taxelor, în încercarea de a pune în ordine finanţele publice.

FMI a anunţat la sfârşitul anului trecut că deficitul primar cumulat al ţărilor din G7 a atins în 2010 un nivel mediu de 5,1%, care ar urma să scădă la 1,2% în acest an.

Obligaţiunile, de la cele mai riscante şi până la cele mai sigure, au adus investitorilor randamente ale plasamentelor de peste 31%, din 2007, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch Index.

Astfel, la nivel global, titlurile de trezorerie şi ale altor agenţii guvernamentale au generat câştiguri de 27% pentru investitori, în timp ce obligaţiunile corporatiste au adus câştiguri de peste 40%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici