Datoriile la buget ale companiilor monitorizate de FMI au urcat cu 34% anul trecut

Restanţele la buget ale companiilor monitorizate prin acordul cu FMI au crescut cu 34% anul trecut, la 6,86 miliarde de lei, iar cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională a Huilei, urmat de CFR SA, ale cărui datorii s-au triplat pe parcursul anului 2010.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Datoriile la buget ale companiilor monitorizate de FMI au urcat cu 34% anul trecut

Datoriile la buget ale companiilor monitorizate de FMI au urcat cu 34% anul trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În termeni nominali, datoriile au urcat cu 1,75 miliarde de lei, în special pe fondul creşterii restanţelor Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA (compania care administrează infrastructura feroviară) la 1,81 miliarde de lei, de peste trei ori mai mari faţă de valoarea raportată în anul anterior, de 530 milioane de lei.

Valoarea totală a datoriilor, de 6,86 miliarde de lei, reprezintă restanţele cumulate ale societăţilor la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.

Datoriile Companiei Naţionale a Huilei către bugetele statului au urcat cu 10% şi au ajuns la 4,13 miliarde de lei.

Prin acordul cu FMI sunt monitorizate Compania Naţională a Huilei (CNH), Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

CFR Marfă, Electrificare CFR şi CFR Călători au înregistrat, de asemenea, creşteri importante ale obligaţiilor restante anul trecut, astfel că în cazul Electrificare CFR datoriile au ajuns la 506 milioane de lei în 2010, cu 43% peste nivelul raportat în anul anterior.

Un avans mai mare a fost înregistrat de CFR Călători, ale cărui restanţe au urcat de la 50 milioane de lei în 2009 la 80 milioane de lei la finele anului trecut. Obligaţiile neplătite la stat de CFR Marfă au crescut uşor, de la 275 milioane de lei la 282 milioane de lei.

Pe de altă parte, datoriile Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare au scăzut puternic pe parcursul anului 2010, de la 65,7 milioane de lei la 1,9 milioane de lei. O altă societate ale cărei obligaţii neplătite s-au redus este Termoelectrica, care mai are de achitat la buget 48,4 milioane de lei, de la 61 milioane de lei în 2009.

Într-un clasament al tuturor companiilor, inclusiv cele monitorizate de FMI, după CNH şi CFR al treilea mare datornic este compania de tutun Galaxz Tobacco, cu restanţe la buget de 919 milioane de lei.

Locul patru este ocupat de Electrificare CFR, companie urmată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) cu obligaţii neplătite de 224 milioane de lei. Următoarele două poziţii sunt ocupate de CFR Marfă şi Telecomunicaţii CFR, iar datoriile de 161 milioane de lei ale UCM Reşiţa clasează societatea pe locul opt.

Pe penultima poziţie se regăseşte Societatea Comercială Filiala de Întretinere şi Servicii, ale cărei datorii totalizează 119 milioane de lei, în timp ce pe ultimul loc din top 10, cu datorii de 106 milioane de lei, se află Societatea Naţională Îmmbunătăţiri Funciare.

Datoriile primilor 10 celor mai mari datornici au totalizat anul trecut 8,36 miliarde de lei, aproape jumătate fiind înregistrate la bugetul de stat (4,04 miliarde lei).

Creanţele bugetului asigurărilor sociale de stat au fost de 3,42 miliarde de lei, iar la asigurările de sănătate de aproape 700 milioane de lei. Cele mai mici datorii au fost raportate la bugetul asigurărilor de şomaj, respectiv 303,9 miliarde de lei.

Surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat recent pentru MEDIAFAX că FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar.

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat la mijlocul lunii ianuarie la Viena că următorul acord cu România va cuprinde ţinte clare privind arieratele companiilor de stat, întrucât rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea creşterii economice.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE se află în România pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se analizează îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi se negociază condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Misiunea se încheie în data de 8 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici