Datoriile Ungariei vor scădea cu 5,5 puncte procentuale după naţionalizarea fondurilor de pensii

Preluarea de către statul ungar a activelor fondurilor private de pensii va permite reducerea imediată a datoriilor Ungariei cu 5,5 puncte procentuale, de la nivelul actual de 80% din PIB, prin retragerea unor obligaţiuni, potrivit Agenţiei pentru Administrarea Datoriilor, transmite Bloomberg.

Urmărește
8 afișări

Agenţia va primi activele începând cu luna mai, iar acest fapt va permite anularea unor obligaţiuni în valoare de circa 1.500 miliarde de forinţi (7,5 miliarde dolari), a declarat directorul adjunct al instituţiei, Laszlo Buzas.

El a explicat că prin această anulare guvernul va reduce datoriile cu 5,5 puncte, de la nivelul de circa 80% din PIB.

"Guvernul este hotărât să respectele ţintele bugetare", a spus Buzas.

Ratingurile acordate de Moody's, Fitch şi Standard&Poor's Ungariei, cel mai îndatorat stat din estul Uniunii Europene, sunt cu o treaptă peste nivelul "junk", nerecomandat pentru investiţii, şi au perspectivă negativă. Buzas a spus că are semnale că Fitch şi Moody's nu intenţionează să modifice calificativele Ungariei în acest an.

Aducerea activelor fondurilor de pensii sub controlul pensiilor şi impunerea unor taxe speciale companiilor din anumite sectorare economice vor contribui, potrivit guvernului, la reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB, în acest an.

Este posibil ca deficitul bugetar să fi atins 4,2% în 2010, a declarat, luni, preşedintele băncii centrale, Andras Simor.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban lucrează la un plan de măsuri pentru prevenirea creşterii deficitului bugetar, după dispariţia efectului taxelor temporare.

Guvernul ar putea aproba reducerea cheltuielilor în sectorul sănătăţii, educaţie şi transporturi publice, pe lângă introducerea unor noi taxe, a relatat luni publicaţia Nepszava.

Ungaria ar putea vinde eurobonduri, cel mai devreme în acest trimestru, pentru rambursarea unor datorii care ajung la maturitate în al doilea semestru, a spus Buzas, adăugând că momentul va depinde de condiţiile din piaţă.

Ungaria intenţionează să obţină în acest an patru miliarde de euro prin emisiuni care să reînnoiască obligaţiuni care ajung la maturitate.

Obligaţiunile în valută vor ajunge la maturitate în iunie, octombrie şi noiembrie.

Activele fondurilor de pensii obligatorii totalizează 3.000 de miliarde de forinţi şi includ acţiuni locale şi internaţionale, deţinute direct sau prin intermediul fondurilor mutuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici