- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Datornicii SAPARD vor avea acces mai repede la fonduri UE
Beneficiarii de fonduri SAPARD care au datorii la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit vor putea depune proiecte de finanţare din fonduri UE pentru dezvoltare rurală imediat după achitarea debitelor şi a penalităţilor, şi nu la un an de la plata sumelor, cum era stabilit anterior.
Datornicii SAPARD vor avea acces mai repede la fonduri UE (Imagine: Mediafax Foto)
Prevederea este menţionată într-un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii.
"Proiectul îşi propune, de asemenea, eliminarea unor restricţii de finanţare. Astfel, din categoria potenţialilor beneficiari, care sunt înregistraţi în lista Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a debitorilor, restricţia la finanţare va fi menţinută doar pentru beneficiarii SAPARD/FEADR care nu au returnat sumele debitoare, inclusiv penalităţile aferente, fără prevederea actuală, care impune restricţii de finanţare a acestei categorii pentru o perioadă de un an de la achitarea debitelor", se spune în proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Aceeaşi restricţie va fi valabilă şi pentru beneficiarii de fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), astfel că un investitor care are debite de la un proiect poate depune un nou proiect după ce plăteşte datoriile şi penalităţile aferente.
"Au fost multe cazuri în care beneficiarii au fost penalizaţi prea mult în raport cu ceea ce s-a întâmplat. De exemplu, să zicem că un consiliu local a făcut o canalizare, investiţie de un milion de euro, dar nu a decontat un contor electric de două milioane de lei vechi, din cadrul proiectului. Este penalizat pentru acei două milioane de lei vechi şi este trecut ca debitor. Sau, se poate întâmpla ca beneficiarul să nu aibă nicio vină. Se mai pot face şi greşeli şi, de exemplu, o cheltuială din proiect să fie decontată de două ori. Beneficiarul trebuie să dea înapoi banii pe care i-a primit în plus, care se constituie tot ca debit, deşi el nu are nicio vină", a explicat directorul general al APDRP, Laszlo Klarik.
Pentru beneficiarii de fonduri SAPARD există o serie de reguli la accesarea fondurilor de dezvoltare rurală prin PNDR, pentru evitarea dublei finanţări sau a altor nereguli.
De exemplu, un beneficiar care încă derulează un proiect SAPARD nu poate depune spre finanţare, prin PNDR, un proiect din acelaşi domeniu. Astfel, un fermier care face o investiţie din fonduri SAPARD pentru achiziţia de utilaje, nu poate depune un proiect similar în cadrul PNDR, decât după ce finalizează investiţia SAPARD.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost lansat pe 3 martie, investitorii putând depune proiecte în cadrul a trei măsuri, respectiv modernizarea exploataţiilor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi renovarea satelor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO