- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.02.2018, 14:00)
- Gabriel Pecheanu
Datornicii şi-ar putea răscumpăra bunurile plătind dublul sumei achitate de recuperator băncii
Debitorii cărora le-a fost confiscat un bun vor putea să-l redobândească de la firma de recuperare plătind acesteia dublul sumei cu care aceasta a achiziţionat creanţa de la bancă, au decis senatorii, marţi, în comisiile de specialitate.
Urmărește
665 afișări
Datornicii îşi vor putea răscumpăra bunurile plătind dublul sumei achitate de recuperator băncii
”Prin acest proiect se reintroduce retractul litigios care era în Codul civil până în anul 2011. În retractul litigios se prevederea dreptul debitorului care a fost deposedat de bun să poată răscumpăra de la firma de recuperare, plătind dublul sumei cu care recuperatorul a achiziţionat respectivul bun de la bancă. Ori noi nu facem altceva decât să reintroducem retractul litigios, dreptul debitorului să îşi răscumpere bunul respectiv. Am avut în vedere limitarea profitului firmei de recuperare. Eu cred că un dublul sumei este absolut rezonabil”, a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir.
Comisiile de buget-finanţe, economică şi juridică au votat un raport de adoptare a propunerii legislative pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, potrivit căruia cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite pentru a cumpăra creanţa de la cedent, prevedere care, dacă va fi votată de
Parlament, se va aplica inclusiv contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare.
Daniel Zamfir a precizat că debitorul are drept de preempţiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Întrebat despre opinia colegei sale de partid, Iuliana Scântei, potrivit căreia în acest mod s-ar încuraja nu plata ratelor, ci recuperarea bunurilor de la firmele specializate, Zamfir a respins această abordare.
”Nu s-ar încuraja deloc, pentru că această prevedere nu face altceva decât să readucă în piaţă acele bunuri, pentru că dacă recuperatorul a cumpărat un imobil la 5-10% din valoare, cred că sunteţi cu totul de acord că nu acela era preţul real al pieţei. Ori dacă debitorul va avea posibilitatea să plătească dublul sumei cu care recuperatorul a cumpărat de la bancă, eu vă asigur că banca nu va mai vinde firmelor de recuperare, care de cele mai multe ori sunt vehiculelor băncilor, nu va mai vinde la acel preţ de 10%. Cred că un preţ normal pe piaţă al oricărui imobil, atunci când vrei să vinzi cu discount, poate fi undeva la 30%. Ca atare, debitorul nu va fi niciodată interesat să plătească dublul sumei decât dacă acel preţ nu e unul real. Astăzi recuperatorii cumpără cu 10%. Ori a vinde dublu, înseamnă că nu e preţul pieţii. Nu facem altceva, prin această măsură, decât să reechilibrăm piaţa, să dăm posibilitatea respectivilor debitori care sunt deposedaţi ca până la urmă să plătească preţul real. (...) Hoţia asta între preţul real şi preţul cu care îi evaluezi omului apartamentul este pusă tot în cârca debitorului. Deci este o datorie pe care debitorul o are de plătit deşi preţul, aşa cum vă spuneam, nu este unul real, este unul rezultat din acel aranjament bancă-executor-recuperator de creanţe”, a spus Daniel Zamfir.
Proiectul de lege urmează să fie votat şi în plenul Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Indicele ROBOR la 3 luni îşi continuă creşterea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe