- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
David, Hidroelectrica: FP vrea să preia companii din sectorul energetic; ambasadorul SUA îi susţine
Franklin Templeton vrea să preia controlul unor societăţi energetice româneşti unde deţine pachete minoritare, iar împotrivirea ambasadorului american la Bucureşti faţă de crearea companiilor naţionale este de fapt un sprijin acordat fondului american, spune Mihai David, membru în CA Hidroelectrica.
"Şansa României în Europa şi pentru relansarea economică este energia, pe lângă agricultură. Nu sunt de acord cu punctul de vedere al ambasadorului american Mark Gitenstein cu rearanjarea şezlongurilor pe Titanic. Gitenstein doreşte să sprijine administratorii Fondului Proprietatea, care vor să preia controlul unor companii energetice la care au pachete minoritare. Fondul Proprietatea are o mare expunere pe companii energetice. Toate probleme au început când a preluat Franklin Templeton administrarea Fondului Proprietatea. Sugestiile astea din afară după 21 de ani nu cred că mai conving pe nimeni. Cred că trebui să fim foarte atenţi la sugestiile astea. Ideea de acum doi ani era foarte bună", a declarat Mihai David, membru în CA al Hidroelectrica, prezent la un seminar organizat de Ziarul Financiar.
Fondul Proprietatea deţinea la sfârşitul anului trecut acţiuni la Transgaz - 14,98%, Transelectrica - 13,49%, Hidroelectrica - 19,94%, Nuclearelectrica - 9,72%, Romgaz - 14,99%, Complexul Energetic Turceni - 24,78%, Complexul Energetic Craiova - 24,35%, Complexul Energetic Rovinari - 23,6%.
Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a afirmat recent că reorganizarea companiilor energetice de stat în doi "campioni energetici naţionali", în locul privatizării parţiale sau totale, este ca şi cum ai "rearanja şezlongurile de pe Titanic".
"Efortul actului de reorganizare a companiilor energetice de stat în doi campioni energetici naţionali, în loc să se analizeze opţiunea de a le privatiza total sau parţial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase. (...) aşa cum am spune în America, acesta este un efort de «rearanjare a şezlongurilor de pe Titanic», pentru că nu ia în considerare problema fundamentală a companiilor energetice de stat, că nu sunt administrate cu adevărat ca nişte afaceri", a afirmat Gitenstein.
Mihai David nu este de acord nici cu afirmaţia că în România nu există manageri competenţi pentru companiile energetice şi consideră că prin formarea unor complexuri energetice din SNLO, CNH, Turceni, Rovinari şi Craiova s-ar aface "un pas înapoi cu 11 ani".
"Avem manageri extrem de competenţi în domeniu, este adevărat că lucrează la privaţi, dar cu o ofertă serioasă pot fi aduşi înapoi. Nu cred că va apărea un beneficiu clar din privatizarea managementului, cred că statul poate să îşi arunce privirea şi să găsească manageri competenţi. Nu cred în complexurile surogat la cele două societăţi. Este un pas cu 11 ani înapoi. Fondul Proprietatea nu atacă principiul formării celor două companii, ci detalii. Sindicatele din Hidroeletrica nu au nimic împotrivă, ci împotriva faptului că era prevăzută spargerea în două a companiilor care urmau să fie incluse în cele două societăţi naţionale. Fondul Proprietatea are o problemă de patrimoinu, de aceea nu acceptă formarea lor", a afirmat David.
Alexandru Săndulescu, director Ministerul Economiei, a afirmat anterior că managementul privat la companii de stat ar ridica probleme pentru consumatorii finali din perspectiva preţurilor mai mari la energie.
"De unde ar veni acele profituri (ale companiilor energetice conduse de manageri privaţi - n.r.) dacă nu din creşteri de preţuri sau disponibilizări", a spus Săndulescu.
El a mai spus că Ministerul Economiei nu renunţă la ideea înfiinţării celor două societăţi energetice naţionale şi evaluează soluţii alternative precum crearea unor complexuri mixte care să includă producători de energie şi cărbune.
David consideră că este foartă posibilă listarea acţiunilor Nuclearelectrica şi Hidroelectrica în 2-3 ani, însă în acest moment niciuna dontre companii "nu este pregătită".
În opinia lui, Nuclearelectrica poate să finanţeze singură investiţia în reactorul 3 şi nu are nevoie de nici un investitor strategic.
"O emisiune de bonduri pentru Unitatea 3 de la Cernavodă poate să apropie Nuclearelectrica de mometul listării. O emisiune de bonduri poate să facă şi Hidroeledctrica pentru finanţarea hidrocentralei Tarniţa", a mai spus David.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO