- Home
- Economic
- (12.04.2020, 17:58)
- , Elena Străteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video De ce a aprobat UE pentru România doar 3,3 miliarde de euro pentru repornirea economiei? „Atât am cerut. Am trimis documentele cu 2 zile înainte să se aprobe suma”
- Uniunea Europeană a aprobat pentru România suma de 3,3 mld. euro sub formă de ajutoare de stat pentru a ajuta economia pe perioada pandemiei de Covid-19
- Portugalia a primit aprobare pentru sumă de 11 ori mai mare decât România, iar Polonia de 7 ori mai mult
- Ne-am mişcat târziu şi am cerut puţin, spun cei care cunosc mecanismele de finanţare europeană
- România a trimis actele la Comisia Europeană abia săptămâna trecută. Danezii au cerut ajutor de pe 12 martie
Urmărește
25639 afișări
Cam târziu şi cam puţin. Aşa am putea intrepreta suma de 3,3 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană susţine că o va acorda României ca să repornim economia afectată de noul coronavirus.
„Datorită acestei scheme de ajutoare în valoare de 3,3 miliarde euro, România va putea ajuta IMM-urile să îşi acopere nevoile în materie de investiţii şi de capital de lucru în aceste vremuri care ne pun la încercare, prin acordarea de granturi directe şi de garanţii publice pentru împrumuturi'', spune Mihaela Nabăr, directorul World Vision România, un ONG cu activităţi în domeniul educaţiei care implementează proiecte cu finanţare europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
Spre comparaţie, pentru Franţa s-au aprobat 300 de miliarde de euro ca să-şi ajute companiile afectate, pentru Portugalia - 36 de miliarde de euro, iar pentru Polonia aproape 23 de miliarde, arată datele Comisiei Europene.
România a cerut Comisiei Europene această nevoie de 3,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că acesta este bugetul pe care Guvernul l-a estimat ca necesar pentru salvarea IMM-urilor până în decembrie 2020.
”Această alocare este corelată foarte clar cu capacitatea şi dimensiunea sectorului de IMM-uri din România, dar mai ales cu capacitatea de alocare a acestor fonduri de către statul membru. Este de menţionat foarte clar că aceşti bani nu sunt garantaţi în acest moment de nici un fel de fond pe care CE să îl disponibilizeze. Povara financiară este asupra statului membru”, a mai spus Mihaela Nabăr.
Cu alte cuvinte, ajutorul dat de UE statelor membre nu a fost atât de mare din punct de vedere financiar, ci a constat mai degrabă în flexibilizarea legislaţiei. Astfel, statelor membre li se permite să-şi realoce intern bugetele pentru a redresa economia şi să-şi reorienteze unele fonduri europene pe care oricum le aveau la dispoziţie în direcţiile de finanţare necesare în noul context economic.
”Evident că în această sumă putem regăsi şi suma realocată din fonduri europene pentru combaterea efectelor pandemiei COVID 19, care în acest moment ajunge la aproximativ 1,5 miliarde de euro în România.În această sumă vorbim de toate sectoarele, în special de sprijin în sectorul medical. Sunt state cu alocări mult mai mari în această direcţie, ceea ce înseamnă că sectorul IMM-urilor este o prioritate foarte bine înţeleasă şi prioritizată în bugetele naţionale, de a cărei revenire depinde echilibrul socio-economic de după COVID19”, a mai spus Mihaela Nabăr.
Primii care au solicitat ajutor de la UE au fost danezii, care au primit aprobare încă de pe 12 martie pentru suma de 12 milioane de euro pentru a acoperi pierderile organizatorilor de evenimente mari, cu peste 1.000 de participanţi.
În schimb, italienii – care au cei mai mulţi oameni decedaţi din Europa din cauza virusului - au primit primul sprijin abia pe 22 martie, când li s-a aprobat un buget de 50 de milioane de euro pentru achiziţia de echipamente medicale.
În cazul României, suma de 3,3 miliarde de euro a fost aprobată pe 11 aprilie şi este destinată redresării firmelor mici şi mijlocii. De ce atât de târziu?
”Pentru că aceasta este data la care România a notificat Comisia Europeană. Regula de activare a acestei scheme este de 48 de ore de la transmiterea solicitării de către statul membru. Aşadar, întârzirea este datorată capacităţii de planificare şi estimare a nevoii de suport de care are nevoie România. Pentru a câştiga timp extrem de important pentru supravieţuirea IMM-urilor, atenţia noastră ar trebui să se orienteze în acest moment pe implementarea acestor măsuri şi mai ales pe respectarea metodologiei şi a regulilor de acordare a celor două tipuri de sprijin în condiţii de urgenţă”, a mai spus Mihaela Nabăr.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: „Capace cu suflet” de Crăciun: Cum transformă Anca Tătaru deșeurile în speranță
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Asociația Caiac Smile împarte bucurie persoanelor cu dizabilități. Ionuț Stancovici: „Avem foarte multe proiecte prin care să-i ajutăm pe cei care au nevoie”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
-
astăzi, 14:23
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit