De ce avem creştere economică bazată pe consum? Micul fermier român a ajuns să mănânce cârnaţi din Germania în timp ce porumbul său zace în curte

Creşterea economică de 5,9% de pe trimestrul II, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât cea din trimestrul I, arată că spaţiul de oportunitate pentru intrarea pe o nouă spirală a dezvoltării se prelungeşte.

Urmărește
848 afișări
Imaginea articolului De ce avem creştere economică bazată pe consum? Micul fermier român a ajuns să mănânce cârnaţi din Germania în timp ce porumbul său zace în curte

De ce avem creştere economică bazată pe consum? Micul fermier român a ajuns să mănânce cârnaţi din Germania în timp ce porumbul său zace în curte

Se acumulează în schimb riscuri pe zona de execuţie bugetară, unde decizia guvernului de a creşte accizele şi insistenţa privind plata defalcată a TVA arată că pândesc dezechilibre serioase.

Capturarea creşterii economice în taxe şi impozite rămâne un deziderat şi pentru acest guvern. O creştere economică de 5,8% pe semestru, când China creşte cu 6,7% pe an, ar trebui să fie un motiv de sărbătoare şi nu de îngrijorare, dacă administraţia ar produce pe potriva resurselor pe care le consumă.

Însă deficienţa cheltuirii banului public este reflectată în fapt în deficitul bugetar, care se va duce la peste 3% din PIB.

Cu 3% deficit bugetar, creşterea economică de aproape 6% este falsă. Toată lumea ştie să cheltuie bani din viitor, din datorii, şi să obţină creştere economică.

Pe de altă parte, este adevărat că nici nu poţi să sufoci economia cu zero deficit bugetar.

Ar fi poate o măsură potrivită pentru România ca deficitul bugetar să fie acceptat doar în măsura în care cheltuielile suplimentare faţă de venituri să fie reprezentate de investiţii în şosele, în spitale şi în şcoli. Adică acceptăm deficit bugetar de 3% din PIB - adică 5,4 miliarde de euro -, dar să avem dovada că aceasta este suma investită anual în şosele/spitale/şcoli.

Citiţi continuarea articolului pe zf.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici