Pe timpul pandemiei de coronavirus oamenii au început să cumpere din ce în ce mai mult orez, paste, tăiţei şi…dolari. A cumpăra dolari pe timp de criză nu este o noutate. Acest lucru s-a întâmplat şi în timpul crizei economice mondiale din 2008-2009, notează Bloomberg.
Oamenii cumpără dolari deoarece el este o putere mondială. 90% dintre tranzacţiile valutare şi două treimi din datoria externă sunt în dolari. Toate tranzacţiile internaţionale de petrol au preţuri în dolari.
În momentul în care puterea economică a ţărilor scade, investitorii privesc moneda americană ca fiind cea mai sigură valută, mai sigură decât aurul, yenul sau francul elveţian.
Ponderea tranzacţiilor valutare în dolari a crescut la 88,3% în 2019, de la 87,6% în 2016, potrivit Banca Reglementelor Internaţionale.
Doar Rusia a reuşit să aibă o pondere mai mare a rezervelor în euro (30%) decât cele în dolari (23%). La nivelul Rusiei, euro a depăşit dolarul în comerţul cu China şi acelaşi lucru se va întâmpla şi în comerţul cu Uniunea Europeană. Când dolarul a crescut în martie, valoarea rezervelor internaţionale ruseşti a scăzut cu 5% în doar o săptămână.
Moneda euro, care reprezintă 32% din tranzacţiile valutare în 2019, este singura monedă care se înscrie în cursa depăşirii dolarului.
Abonează-te la Mediafax pe Youtube: Tăieri ilegale din pădurile României: Plângere la Comisia Europeană împotriva Ministerului Mediului