- Home
- Economic
- MOSCOVA, (26.09.2011, 17:09)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce trebuie Putin să scape Rusia de dependenţa de petrol
Vladimir Putin trebuie să reformeze finanţele publice şi să scape Rusia de dependenţa de petrol, iar în paralel să prevină nemulţumirile sociale, în caz contrar riscând ca revenirea sa la preşedinţie să fie marcată de stagnare, ca cea din perioada lui Leonid Brejnev, comentează Bloomberg.
Urmărește
270 afișări
De ce trebuie Putin să scape Rusia de dependenţa de petrol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Putin, în vârstă de 58 de ani, a anunţat sâmbătă că vrea să candideze în alegerile prezidenţiale din martie.
Medvedev ar putea prelua postul de prim-ministrul, ceea ce l-ar face pe ministrul de Finanţe Alexei Kudrin, respectat pentru promovarea disciplinei bugetare, să demisioneze.
Dacă va fi ales pentru al treilea mandat, Putin ar prelua conducerea Rusiei într-o perioadă în care încetinirea economiei mondiale pune în pericol cererea de petrol, forţa vitală a economiei ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Riscul este ca Putin, fost ofiţer KGB care afirmă că economiştii trebuie să evite "experimentele liberale", să aibă dificultăţi în combaterea problemelor care ameninţă perspectivele de dezvoltare pe termen lung ale ţării.
"Problemele economice vor implica riscuri politice, decizii nepopulare, şi mă tem că îl vor opri pe Putin. Rusia trebuie încă se reformeze multe instituţii care datează din era sovietică", a declarat Evgheni Iasin, fost ministru al Economiei în perioada 1994-1997, în prezent director al Şcolii Superioare de Economie din Moscova.
Îngrijorările legate de economia mondială şi criza datoriilor suverane din Europa au agitat pieţele din Rusia, a cărei economie s-a contractat cu 7,8% în 2009.
Ţara este vulnerabilă la fluctuaţiile preţului petrolului, iar guvernanţii trebuie să reducă cheltuielile, inclusiv pensiile, pentru a echilibra bugetul şi a limita dependenţa de exporturile de materii prime, potrivit Fondului Monetar Internaţional.
Preţul ţiţeiului din Urali a scăzut săptămâna trecută cu peste 7%, la 104,93 dolari pe baril.
Rusia are nevoie în acest an de un preţ mediu al petrolului de 109 dolari pe baril şi de 112 dolari pe baril în 2012, pentru a-şi echilibra bugetul, a afirmat sâmbătă Kudrin.
Speculaţiile legate de candidaturile la preşedinţie au coborât acţiunile ruseşti la cel mai redus nivel în rândul pieţelor emergente.
Indicele Micex a scăzut cu 12% săptămâna trecută, la o medie de 4,7 ori profiturile estimate, nivel minim în rândul a 23 de pieţe emergente analizate de Bloomberg.
Rubla s-a depreciat cu 10% faţă de dolar, în septembrie, şi se îndreaptă spre cea mai slabă performanţă lunară din ianuarie 2009.
Primele două mandate prezidenţiale ale lui Putin au fost marcate de eforturile de centralizare a puterii şi de creştere a participaţiei statului la cele mai mari companii ale ţării.
Datorită ritmului alert de dezvoltare a economiei mondiale, Rusia a înregistrat sub conducerea lui Putin, în perioada 2000-2008, o creştere economică medie de 7% pe an.
Mihail Gorbaciov, laureat al premiului Nobel pentru pace în 1990, pentru că a contribuit la încheierea Războiului Rece, şi care a introdus politica de "glasnost (deschidere), i-a cerut lui Putin în iulie să nu candideze la preşedinţie, pentru că s-ar ajunge la o situaţie ca în Africa, unde liderii rămân la conducere 20-30 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului