- Home
- Economic
- (18.07.2023, 03:14)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De la parteneriate strategice la blocuri economice. În plină revoluţie 4.0, omenirea se războieşte pentru metale rare
- Războiul viitorului se va duce pentru materii prime, mai ales metale rare.
- Adrian Negrescu: industria viitorului se va baza pe cipuri şi robotizare.
- Sergiu Mişcoiu: se formează blocuri economice ca-n Războiul Rece.
Urmărește
2678 afișări
Sursa Foto - United States Government/CCDC Army Research Laboratory
Războiul viitorului se va duce pentru materii prime, o spune Jean-Dominique Senard, Preşedinte al consiliului de administraţie la Renault.
Declaraţia vine după ce China a restricţionat accesul Uniunii Europene la metalele rare preţioase pentru industria high tech.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 9:00, prezența la vot este de 4,26 %
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Ion Cristoiu: A doua viaţă a lui Agamiţă Dandanache
-
Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina
Metalele rare sunt necesare pentru cea de-a Patra Revoluţie Industrială
Riscul unui război pentru resurse dintre Vest şi Est arată cât de importante sunt parteneriatele strategice între state, precum Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică.
Industria viitorului se va baza cel mai mult pe cipuri, pe mecanizare, pe robotizare, iar toate aceste utilaje au nevoie de siliciu, de neon, de paladiu, de aceste metale foarte rare, consideră analistul economic Adrian Negrescu.
,,Sunt esenţiale în condiţiile în care economia viitorului se va baza pe metale extrem de rare. Vă dau exemplu: neon, paladiu, platină, cupru, fier, nichel etc. Sunt elemente extrem de importante dacă vrem într-adevăr să depăşim situaţia economică actuală, motiv pentru care accesul la resurse va fi absolut esenţial. De aceea, şi noi din România ar trebui să ne exploatăm resursele. Pentru că avem foarte multe resurse care nu sunt exploatate în momentul de faţă, resurse naturale, mai ales metale rare pe care sper să le vedem în programul strategic economic guvernamentale, cu ajutorul sectorului privat, să ne aducă avantaje economice pentru industrii 4.0. Fiindcă industria viitorului se va baza cel mai mult pe cipuri, pe mecanizare, pe robotizare, iar toate aceste utilaje au nevoie de siliciu, de neon, de paladiu, de aceste metale foarte rare".
Parteneriatele strategice sunt înlocuite de blocuri economice
Până la izbucnirea conflictului ruso-ucrainean, parteneriatele strategice dintre Vest şi Est erau esenţiale pentru dezvoltare şi creşterea nivelului de trai, cum este în cazul relaţiilor energetice dintre Germania şi Rusia.
Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice, explică că crearea de blocuri economice poate duce întreaga planetă în pragul unui război comercial cu consecinţe globale
,,Până acum, parteneriatele strategice făceau statele, aflate oarecum în influenţe diferite, precum să spunem Germania şi China, sau Franţa şi Rusia, să colaboreze să-şi satisfacă în mod reciproc o serie de nevoi. În ultimii ani, şi mai ales după izbucnirea conflictului din Ucraina, avem răcirea acestor state ale lumii în blocuri din care fac parte, blocuri geopolitice în care există o corelare şi o punere comună a eforturilor de dezvoltare şi în acelaşi timp are loc o distanţare a statelor aflate în celelalte blocuri. Cu alte cuvinte, în loc să colaboreze, aceste grupuri de state aflate în zone diferite de influenţă se livrează unui război comercial cu consecinţe asupra întregii planete.
Piaţa se divizează ca în timpul Războiului Rece
Sergiu Mişcoiu avertizează că sunt conturate blocuri economice, precum cel creat de China, prin care ar putea domina piaţa materiilor ieftine din Rusia şi exploata metalele rare din Africa pentru fabricarea componentelor high tech.
De asemenea, profesorul de ştiinţe politice adaugă că piaţa se divizează la fel ca pe timpul Războiului Rece dintre anii 1947 şi 1991:
,,China ar dori ca acest conflict să se încheie pentru că în felul acesta are un ascendent important asupra Rusiei, acces la materii prime ieftine din Rusia faţă de cum avea acces înainte acestui conflict.
În plus, China poate să se poziţioneze ea însăşi într-un provider de diferite tipuri de materii prime la nivel mondial, poate să devină un antreprenor aşa cum face în Africa de exemplu cu diverse metale rare care sunt necesare pentru construcţia şi elaborarea unor componente ale telefoanelor mobile sau ale calculatoarelor, şi în acest context este destul de clar (...) se întâmplă în direcţia împărţirii pieţei aşa cum se întâmpla de multe ori în timpul Războiului Rece".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Companiile energetice din România şi Serbia au discutat despre o serie de lucrări la Porţile de Fier
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriză colosală la ora 9:00. Cele 2 județe care s-au mobilizat masiv duminică dimineața, la urne
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe