- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.01.2025, 08:30)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De la un avans de 1% în 2024, creşterea economică trebuie să se dubleze anul acesta
De la un avans de 1% în 2024, creşterea economică trebuie să se dubleze anul acesta, în condiţiile în care economia europeană se mişcă greoi, iar pe plan intern guvernul deja a venit cu măsuri de austeritate bugetară şi de majorări în fiscalitate pentru business.
Urmărește
1103 afișări
În „ordonanţa de urgenţă trenuleţ” sau în nota de fundamentare nu există un impact calculat de autori al măsurilor asupra economiei. Impactul pe buget prin măsuri de austeritate sau de creştere a fiscalităţii este de aproximativ 40 mld. lei (8 mld. euro), care va reverbera şi în consum, inflaţie sau economie în ansamblu. Întrebarea este însă cât de mare va fi impactul economic al „ordonanţei trenuleţ”, cu care guvernul Marcel Ciolacu 2 a venit în ultimele zile din 2024, conform Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Dronele ucrainene au atacat o zonă în care se află baza de bombardiere strategice a Rusiei
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
-
NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine
Măsurile pe partea de austeritate, adică îngheţarea salariilor bugetarilor, a pensiilor ori limitarea reducerilor pentru studenţi la călătoriile cu trenul, au un impact asupra consumului. În aceeaşi vreme, majorările de taxe sau reintroducerea taxei pe stâlp au un efect asupra inflaţiei, care a rămas relativ stabilă, dar încă mare: 5,1%.
„Clar impulsul fiscal din economie va dispărea, va fi mai degrabă statul care să tragă bani din economie. Lucrul acesta pe de-o parte va mai tempera creşterea preţurilor, că nu se vine cu cererea nouă de bunuri, nu se adaugă peste ce există, deci ar putea duce la o temperare a inflaţiei”, spune Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România.
Practic, în 2024, guvernul a venit cu un impuls în economie de aproape 30 mld. euro, numai din deficitul bugetar. Cu toate acestea, creşterea economică rezultată a fost de numai 1%, pentru că cererea de bunuri şi servicii, consumul, s-a orientat către importuri, în condiţiile în care producţia locală nu face faţă. Salariile din sistemul bugetar au crescut cu 23%, în vreme ce cheltuiala cu pensiile a crescut cu 16%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta a decis să elimine utilizarea „fact-checking-ului” independent pe Facebook și Instagram. Ce influență are această decizie asupra social media
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Nu e un banc! Ce bacșișuri au ajuns să lase IT-iștii din Cluj-Napoca în restaurante și în baruri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe