- Home
- Economic
- (14.02.2021, 17:30)
- Adina Petcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De la zero, cu 7.500 de dolari în buzunar. Cum s-a schimbat într-un an viaţa unor persoane rămase fără adăpost
- Un ONG canadian a efectuat un experiment social îndrăzneţ în parteneriat cu Universitatea din Columbia Britanică.
- Cercetătorii au înmânat câte 7.500 de dolari canadieni, cash, unui număr de 50 de persoane rămase recent fără adăpost.
- Timp de 12 luni, deciziile financiare ale subiecţilor au fost observate atent, iar rezultatele preliminare arată o evoluţie pozitivă.
Urmărește
4533 afișări
FOTO: Profimedia
Indiferent de limba vorbită, banii sunt pe buzele tuturor. Fie că e vorba de lux ori de un nivel minim de confort, banii asigură supravieţuirea şi permit desfăşurarea proiectelor personale care le aduc oamenilor zâmbetul pe buze. Dar ce se întâmplă când viaţa te aduce în poziţia de persoană fără adăpost? Şi ce impact are acest lucru asupra gestionării finanţelor?
Pentru a găsi răspunsuri, un ONG canadian a efectuat un experiment social îndrăzneţ în parteneriat cu Universitatea din Columbia Britanică. Aceştia au înmânat mai multor persoane fără adăpost suma de 7.500 dolari canadieni (aproximativ 5.900 dolari americani), fără nicio altă condiţie. Ulterior, au monitorizat timp de câteva luni modul în care cei 50 de oameni ajunşi recent fără acoperiş deasupra capului au gestionat suma primită.
Rezultatele preliminare ale experimentului arată că subiecţii au avut o stabilitate financiară mai mare decât cei din grupul de control, scrie BBC. Unii dintre ei au găsit locuinţe pe termen lung, eliberând spaţiul din adăposturi. De altfel, principalele cheltuieli au fost cele de bază: hrană, adăpost şi îmbrăcăminte.
„Am început cu 5 ani în urmă, prin realizarea unui studiu despre efectele transferurilor directe de bani cash asupra persoanelor rămase recent fără adăpost”, spune Frans Tjallingii, lider al Fundaţiei pentru Schimbare Socială. „Totul a pornit de la ideea că lucrurile nu se rezolvă neapărat prin metode tradiţionale. Aşa că ne-am asociat cu Universitatea din Columbia Britanică”, adaugă el.
Suma de 7.500 de dolari a fost acordată printr-un singur transfer, direct în mâna beneficiarilor, iar cercetătorii din echipa New Leaf Project au monitorizat situaţia timp de 12 luni.
Ray, fost angajat al unui depozit, este unul dintre cei care au luat parte la experiment.
„Când am primit banii m-am simţit copleşit. Nu ştiam ce să fac mai întâi. Şi acela a fot momentul în care a trebuit să gândesc în perspectivă, să văd ce îmi doresc. Cel mai important lucru era pentru mine să am acces la educaţia pe care o voiam. Un punct de cotitură către obţinerea independenţei”, povesteşte el.
Ray a reuşit să profite de noul început oferit de ONG, iar în prezent are o locuinţă modestă şi participă la un curs de utilizare a computerului. Planurile sale pentru viitor sunt optimiste, la fel ca cele ale mai multor persoane care au făcut parte din studiu. Per total, proiectul e considerat un succes.
Strategia care a stat la baza cercetării este luată în considerare la nivel global pentru a ameliora efectele economice ale pandemiei de COVID-19 asupra celor care şi-au pierdut locul de muncă şi nu numai. Totuşi, există şi păreri contrare, atât din considerente economice, cât şi provocate de neîncrederea în capacitatea oamenilor de a cheltui cu cap. Poate că rezultatele viitoare şi studiile extinse vor aduce mai multă lumină în acest subiect care afectează o mare parte din populaţia lumii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Materialul video integral poate fi vizionat pe BBC.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe