- Home
- Economic
- (14.02.2021, 17:30)
- Adina Petcu
De la zero, cu 7.500 de dolari în buzunar. Cum s-a schimbat într-un an viaţa unor persoane rămase fără adăpost
- Un ONG canadian a efectuat un experiment social îndrăzneţ în parteneriat cu Universitatea din Columbia Britanică.
- Cercetătorii au înmânat câte 7.500 de dolari canadieni, cash, unui număr de 50 de persoane rămase recent fără adăpost.
- Timp de 12 luni, deciziile financiare ale subiecţilor au fost observate atent, iar rezultatele preliminare arată o evoluţie pozitivă.
Urmărește
4533 afișări
FOTO: Profimedia
Indiferent de limba vorbită, banii sunt pe buzele tuturor. Fie că e vorba de lux ori de un nivel minim de confort, banii asigură supravieţuirea şi permit desfăşurarea proiectelor personale care le aduc oamenilor zâmbetul pe buze. Dar ce se întâmplă când viaţa te aduce în poziţia de persoană fără adăpost? Şi ce impact are acest lucru asupra gestionării finanţelor?
Pentru a găsi răspunsuri, un ONG canadian a efectuat un experiment social îndrăzneţ în parteneriat cu Universitatea din Columbia Britanică. Aceştia au înmânat mai multor persoane fără adăpost suma de 7.500 dolari canadieni (aproximativ 5.900 dolari americani), fără nicio altă condiţie. Ulterior, au monitorizat timp de câteva luni modul în care cei 50 de oameni ajunşi recent fără acoperiş deasupra capului au gestionat suma primită.
Rezultatele preliminare ale experimentului arată că subiecţii au avut o stabilitate financiară mai mare decât cei din grupul de control, scrie BBC. Unii dintre ei au găsit locuinţe pe termen lung, eliberând spaţiul din adăposturi. De altfel, principalele cheltuieli au fost cele de bază: hrană, adăpost şi îmbrăcăminte.
„Am început cu 5 ani în urmă, prin realizarea unui studiu despre efectele transferurilor directe de bani cash asupra persoanelor rămase recent fără adăpost”, spune Frans Tjallingii, lider al Fundaţiei pentru Schimbare Socială. „Totul a pornit de la ideea că lucrurile nu se rezolvă neapărat prin metode tradiţionale. Aşa că ne-am asociat cu Universitatea din Columbia Britanică”, adaugă el.
Suma de 7.500 de dolari a fost acordată printr-un singur transfer, direct în mâna beneficiarilor, iar cercetătorii din echipa New Leaf Project au monitorizat situaţia timp de 12 luni.
Ray, fost angajat al unui depozit, este unul dintre cei care au luat parte la experiment.
„Când am primit banii m-am simţit copleşit. Nu ştiam ce să fac mai întâi. Şi acela a fot momentul în care a trebuit să gândesc în perspectivă, să văd ce îmi doresc. Cel mai important lucru era pentru mine să am acces la educaţia pe care o voiam. Un punct de cotitură către obţinerea independenţei”, povesteşte el.
Ray a reuşit să profite de noul început oferit de ONG, iar în prezent are o locuinţă modestă şi participă la un curs de utilizare a computerului. Planurile sale pentru viitor sunt optimiste, la fel ca cele ale mai multor persoane care au făcut parte din studiu. Per total, proiectul e considerat un succes.
Strategia care a stat la baza cercetării este luată în considerare la nivel global pentru a ameliora efectele economice ale pandemiei de COVID-19 asupra celor care şi-au pierdut locul de muncă şi nu numai. Totuşi, există şi păreri contrare, atât din considerente economice, cât şi provocate de neîncrederea în capacitatea oamenilor de a cheltui cu cap. Poate că rezultatele viitoare şi studiile extinse vor aduce mai multă lumină în acest subiect care afectează o mare parte din populaţia lumii.
Materialul video integral poate fi vizionat pe BBC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Piedone este noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - surse
-
Există riscul ca România să rămână fără gaze? Răspunsul lui Sebastian Burduja
-
VIDEO Atacul în care a fost eliminat liderul Hezbollah a fost suprins pe camere. O bombă trece efectiv prin beton spre buncăr
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe