- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De obicei pesimistă, ING pariază pe o creştere economică peste aşteptări în T3
Consumul, salariile, piaţa auto, producţia industrială, traficul pe marile aeroporturi din ţară - toate au fost pe creştere în iulie faţă de aceeaşi perioadă din 2010, semn că şi cele mai lovite sectoare au puterea să-şi revină, scrie ZF în ediţia de vineri
De obicei pesimistă, ING pariază pe o creştere economică peste aşteptări în T3 (Imagine: Shutterstock)
Economistul-şef al ING Bank Nicolaie Chideşciuc, care este unul dintre cei mai mari pesimişti, a spus la ZF TV că el crede că vom avea o creştere economică de 0,7% faţă de trimestrul al doilea.
BRD are o prognoză de 0,3%.
Chideşciuc susţine că agricultura va aduce plusul cel mai important, dar din spate va fi susţinută de industrie, dar şi de uşoara revenire din comerţ şi servicii. Chiar dacă Europa merge pe nisipuri
mişcătoare, rezultatele macro nu sunt rele, spune el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
"Din acest 0,7% cred că agricultura va avea o evoluţie pozitivă de 0,3-0,4%", a menţionat el.
Chiar dacă rezultatele trimestriale nu sunt spectaculoase, aşa cum erau în anii de boom, de aproape un an economia marchează creşteri, trend susţinut de industrie, exporturi şi în ultimele două trimestre de agricultură.
Chideşciuc spune că şi industria, care în ultimele luni a încetinit ritmul de creştere din cauza turbulenţelor din Europa, va aduce un plus în trimestrul trei.
O explicaţie ar fi că Germania a crescut neaşteptat în iulie, surprinzånd analiştii, iar acest lucru s-a văzut şi în Romånia avånd în vedere că industria şi exporturile noastre sunt extrem de corelate cu piaţa germană.
Economistul-şef al ING se aşteaptă ca şi comerţul şi serviciile să aibă rezultate pozitive, având în vedere că se observă o uşoară îmbunătăţire în aceste domenii.
Economia a întrat în recesiune în trimestrul trei din 2008, odată cu izbucnirea crizei economice mondiale, iar de la finalul trimestrului trei 2010 a început să recupereze uşor. În trimestrul patru 2010, economia a avut un plus de 0,1%, în trimestrul întâi 2011 a avut 0,5% (iniţial Institutul de Statistică a raportat 0,7%, dar la revizuirea datelor noua cifră este de 0,5%), iar în trimestrul doi 2011 a avut un plus de 0,2%.
Faţă de perioada similară a anului trecut, creşterea economică trimestrială se situează între 1,4-1,7%. Chideşciuc se aşteaptă ca trimestrul trei 2011 versus trimestrul trei 2010 să aibă o creştere
de 1,6-1,7%.
De la începutul anului întreaga Europă este măcinată de problemele Greciei şi Portugaliei, care au fost salvate pe moment de la faliment, şi de întrebările legate de ţările cu datorii mari, respectiv Italia, Spania sau Belgia. Din acest motiv şi pe fondul părerilor diferite la nivelul liderilor politici economia europeană a avut de suferit, iar previziunile de creştere au fost tăiate de la lună la lună.
Chideşciuc spune că în ciuda a ceea ce se prezintă, indicatorii zonei euro, cel puţin pentru moment, nu arată rău. Există creştere, iar Germania continuă să susţină bătrånul continent.
În trimestrul patru economistul-şef al ING se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere spre 0,3-0,4%, comparativ cu trimestrul trei.
Autorităţile au prognozat pentru acest an o creştere economică de 1,5%, iar pentru anul viitor un plus de 3,5%. Uitându-se peste ultimele date macroeconomice şi peste previziunile pentru trimestrul trei şi trimestrul patru, Chideşciuc crede că economia românească va închide 2011 cu o creştere economică, de 1,5%.
Din mediul de business, semnale pozitive din iulie au venit de la distribuitorii bunurilor de larg consum, industria auto, afacerile cu mobilă, companii de curierat sau marile aeroporturi.
Sorin Gavrilă, 44 de ani, antreprenorul băcăuan care controlează alături de Cristinel Lungu un business de aproape 230 mil. euro prin intermediul distribuitorului de bunuri de larg consum Simba Invest, spune că august a fost o lună mai bună decât în anii anteriori.
"S-a resimţit o creştere a consumului cel puţin în zona Moldovei, pentru că s-au întors acasă românii care lucrează în Italia şi în Spania".
Distribuitorii de bunuri de larg consum sunt practic primii oameni de afaceri care află cum vor merge afacerile giganţilor din FMCG, o piaţă de 20 mld. euro anual, şi cum s-a schimbat comportamentul de consum al românilor în funcţie de cererea venită de la magazine.
Iulie a adus primul semn pozitiv în industria auto după ce piaţa a crescut cu 8,2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, în condiţiile în care în primele şase luni vânzările de maşini noi erau înscădere cu 18%. Industria auto se numără printre sectoarele cele mai lovite de criză, iar semnele de creştere sunt aşteptate de toţi importatorii de maşini, care au pierdut vânzări de sute de milioane de euro în ultimii trei ani.
Şi afacerile cu mobilă vor avea un trimestru trei mai bun. "Trimestrul trei este net mai bun pentru Mobexpert. Acest lucru este posibil pentru că trimestrul trei din 2010 a început cu o mărire de TVA, iar luna iunie a anticipat multe din vânzările care ar fi trebuit să aibă loc în iulie", a declarat pentru ZF Dan Şucu, proprietarul Mobexpert.
Şucu spune chiar că vânzările grupului vor fi în creştere cu 2-3% după primele nouă luni din acest an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO