Deceniul bateriilor | Cum ar putea revoluţiona stocarea de energie industriile în următorii 10 ani

În ultimii 10 ani, o creştere puternică a producţiei de baterii litiu-ion a împins preţurile în jos până la punctul în care, pentru prima dată în istorie, autovehiculele electrice au devenit viabile comercial din punct de vedere al costurilor şi performanţei, scrie Ziarul Financiar, citând CNBC.

Urmărește
1545 afișări
Imaginea articolului Deceniul bateriilor | Cum ar putea revoluţiona stocarea de energie industriile în următorii 10 ani

Deceniul bateriilor | Cum ar putea revoluţiona stocarea de energie industriile în următorii 10 ani

Următorul pas, care ar putea defini deceniul ce tocmai a început, este stocarea de energie la scară largă a companiilor de utilităţi.

În condiţiile în care criza climatică se profilează tot mai clar, bateriile sunt vitale în tranziţia către o lume bazată pe energie regenerabilă. Energia solară şi cea eoliană joacă un rol mai mare în producţia de energie, însă crucială este dezvoltarea de tehnici eficiente de stocare a energiei. Stocarea la scară largă este vitală în tranziţia societăţilor dinspre o lume dependentă de combustibili fosili.

UBS estimează că în următorul deceniu costurile stocării de energie vor înregistra o scădere cuprinsă între 66% şi 80% şi că piaţa va creşte până la 425 miliarde de dolari la nivel mondial. În paralel se vor dezvolta ecosisteme întregi care vor susţine o nouă eră a electricităţii bazate pe baterii, iar efectele vor fi resimţite la nivelul întregii societăţi.

Potrivit analiştilor, reţelele de electricitate vor înregistra mai multe schimbări în următorii 10 ani decât în ultimii 100. Investitorii pot profita de creşterea viitoare a pieţei de stocare de energie achiziţionând acţiuni ale companiilor producătoare de baterii, producătorilor auto, companiilor de utilităţi.

Cea mai mare piaţă potenţială pentru stocarea de energie nu este reprezentată de consumatorii individuali, ci de marile companii de utilităţi.

Costurile încă ridicate se numără printre motivele ce stau în calea unei integrări mai profunde a bateriilor litiu-ion în reţele. Un alt factor este că acest tip de baterie s-ar putea să nu fie cel mai potrivit pentru stocarea de energie pe perioade mai mari de timp.

De aceea, miliarde de dolari sunt cheltuiţi pentru găsirea de alternative.

Deşi nu se şţie ce tip de baterie va fi câştigător, ce este sigur este că bateriile vor juca un rol din ce în ce mai mare în vieţile noastre pe viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici