Decizia Bechtel impune o analiză privind oportunitatea continuării contractului

Reprezentanţii Companiei de Drumuri se declară surprinşi de anunţul Bechtel privind reducerea substanţială a lucrărilor la Autostrada Transilvania şi susţin că decizia constructorului este unilaterală şi obligă compania de stat "să reanalizeze oportunitatea continuării relaţiei contractuale".

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Decizia Bechtel impune o analiză privind oportunitatea continuării contractului

Decizia Bechtel impune o analiză privind oportunitatea continuării contractului (Imagine: Mediafax Foto)

Michael Mix, directorul de proiect pentru Autostrada Transilvania din cadrul Bechtel, a anunţat, miercuri, că activităţile de construcţie vor fi reduse substanţial, iar această măsură ar putea afecta până la 2.300 de angajaţi deoarece Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu a efectuat plata lucrărilor de 27 milioane euro şi TVA în valoare de 14,7 milioane lei şi nici nu a asigurat un front de lucru continuu.

În replică, CNADNR a anunţat că a înaintat, prin intermediul Ministerului Transporturilor, o solicitare către Ministerul de Finanţe pentru alocarea sumelor aferente proiectului Autostrada Transilvania, potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli aprobat pentru anul 2008 şi că a oferit constructorului front de lucru avizând proiectul tehnic pentru un nou sector, respectiv 3A Gilău - Mihăileşti.

"Din punctul nostru de vedere încetinirea ritmului lucrărilor este consecinţă circularei CNADNR conform căreia începând cu data de 15 noiembrie constructorii au obligaţia să treacă la închiderea şantierelor şi pregătirea lucrărilor în execuţie pentru conservare pe perioada de iarnă. Decizia companiei Bechtel International ne surprinde cu atât mai mult cu cât antreprenorul are front de lucru (...) În condiţiile date, compania Bechtel International obligă CNADNR să reanalizeze oportunitatea continuării relaţiei contractuale existente", se arată într-un comunicat al CNADNR.

Potrivit Companiei de Drumuri, decizia de încetinire a ritmului lucrărilor de construcţie a Autostrăzii Transilvania reprezintă o decizie unilaterală a companiei Bechtel.

Mix a precizat că personalul suspendat va fi plătit în continuare conform prevederilor legale din România, până la data la care muncitorilor li se va solicita reluarea activităţii.

"În eventualitatea unei concedieri colective, angajaţii vor beneficia de o plată compensatorie reprezentând echivalentul a două salarii de bază lunare. Ne angajăm să cooperăm cu Ministerul Transporturilor, CNADNR, liderii de sindicat şi de guvern pentru a rezolva aceste probleme", arată directorul de proiect al Autostrăzii Transilvania.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Până la jumătatea lunii august a acestui an, compania a finalizat o porţiune de cinci kilometri de autostradă dintr-un sector cu o lungime de 25 kilometri, care face legătura între Gilău şi Câmpia Turzii.

Citeşte şi:

Reducerea lucrărilor la Autostrada Transilvania ar putea afecta 2.300 de muncitori

Bechtel a asfaltat primii cinci kilometri din Autostrada Transilvania

Tăriceanu acuză Bechtel că nu este capabilă să respecte termenele

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici