Decizia BNR va avea, pe termen mediu, un efect pozitiv asupra creditării

Decizia BNR de a exclude pasivele în valută cu scadenţe reziduale de peste doi ani din RMO ar trebui, teoretic, să aibă un efect pozitiv pe termen mediu asupra creditării şi să reducă presiunile asupra leului, consideră analiştii, care afirmă că băncile vor extinde scadenţele finanţărilor atrase.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Decizia BNR va avea, pe termen mediu, un efect pozitiv asupra creditării

Decizia BNR va avea, pe termen mediu, un efect pozitiv asupra creditării

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis, marţi, să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit, la 18%, respectiv 40%.

BNR a mai hotărât să reducă la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani, faţă de 40% în prezent, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Potrivit ING Bank România, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută al băncilor erau la finele lunii februarie de 12,9 miliarde de euro, iar dintre acestea 5,4 miliarde de euro erau pentru depozite, restul de 7,5 miliarde de euro fiind pentru alte tipuri de datorii, precum liniile de finanţare.

"Decizia băncii centrale ar trebui, teoretic, să aibă un efect pozitiv pe termen mediu asupra creditării, de reducere a presiunilor de depreciere ale leului. (...) Este posibil ca băncile să îşi transforme o parte din finanţările pe termen scurt în pasive cu scadenţe pe termen lung, pentru că există totuşi un avantaj considerabil, dar nu ştiu dacă acest lucru va fi posibil în totalitate", a afirmat economistul ING Bank România Vlad Muscalu.

El a menţionat că este importat să se observe că perioada de aplicare a decizie BNR nu corespunde cu următorul interval de observaţie.

"Cred că BNR a ales această perioadă de aplicare pentru că se aşteaptă ca până atunci să fie semnat acordul cu FMI şi să se primească prima tranşă, astfel încât se evită scăderea rezervei", a spus Muscalu.

Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, a precizat că nu ştie exact care va fi impactul, pentru că nu se cunoaşte structura finanţărilor băncilor pe termen scurt şi lung.

"Efectul imediat al deciziei de azi s-ar putea să nu fie foarte puternic şi să se materializeze în lunile următoare. Foarte mult bănci vor translata finanţările de pe termen scurt pe termen lung. (...) În perioada imediată, decizia arată angajamentul foarte clar al băncii centrale că va elibera lichiditate în piaţă, că va face ceea ce s-a angajat", a explicat Dumitru.

El consideră că ultima perioadă, dominată de acordul cu FMI, de angajamentele luate privind disciplica fiscală, etc., transmite un semnal pozitiv investitorilor, ceea ce va avea efecte pozitive asupra leului.

De asemenea, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că deciziile de politică monetară adoptate marţi de CA al BNR ar putea să susţină leul, în contextul în care diferenţialul de dobândă faţă de zona euro creşte.

"Probabil o parte din datoria pe termen scurt va fi transformată în scadenţe pe termen lung, ceea ce ar trebui să reducă îngrijorarea agenţiilor de rating", a spus Anghel.

Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX au previzionat menţinerea dobânzii de politică monetară la 10% şi a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, iar unii dintre ei au anticipat şi modificarea bazei de calcul a rezervei.

(Material realizat de Alexandra Chelu, alexandra.chelu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici