Declaraţia comună România-Polonia: Statele vor coopera strâns în domeniul securităţii energetice

Declaraţia comună a Preşedintelui Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, şi a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, adoptată, joi, la Varşovia cuprinde şi cooperarea strânsă dintre cele două state, în domeniul securităţii energetice, inclusiv prin acordarea de sprijin pentru Uniunea Energetică.

Urmărește
422 afișări
Imaginea articolului Declaraţia comună România-Polonia: Statele vor coopera strâns în domeniul securităţii energetice

Declaraţia comună România-Polonia: Statele vor coopera strâns în domeniul securităţii energetice (Imagine: Administraţia Prezidenţială/Mediafax Foto)

Declaraţia comună a celor doi şefi de stat a fost prezentată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale şi cuprinde nouă puncte.

Astfel, Polonia şi România vor promova consecvent unitatea şi solidaritatea politică în cadrul UE şi NATO, cooperarea NATO-UE, precum şi consolidarea legăturii transatlantice, inclusiv prin asigurarea unei coordonări permanente pe teme de interes strategic.

De asemenea, având în vedere necesitatea unei abordări pragmatice şi a unei cooperări consolidate pe palierul de securitate şi apărare, se va acţiona pentru constituirea unui mecanism de consultare permanentă la nivelul Administraţiilor Prezidenţiale ale celor două ţări.

Declaraţia mai prevede că Polonia şi România se vor susţine reciproc în îndeplinirea unor obiective de referinţă comune în plan european, precum: continuarea aprofundării construcţiei europene pe baza valorilor şi principiilor sale fondatoare, susţinerea politicilor europene ce vizează creşterea economică, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, întărirea securităţii energetice, continuarea procesului de extindere, promovarea unei Politici Europene de Vecinătate şi a unui Parteneriat Estic revizuite - urmărind crearea în proximitatea UE a unui spaţiu al prosperităţii şi stabilităţii, finalizarea cât mai rapidă a negocierilor privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP).

În plus, cele două state vor coopera strâns în domeniul securităţii energetice, inclusiv prin acordarea de sprijin pentru Uniunea Energetică, prin dezvoltarea unor coridoare de tranzit nord-sud şi printr-o diversificare sporită a surselor de aprovizionare.

Polonia şi România vor continua să acţioneze pentru asigurarea unei perspective europene statelor Parteneriatului Estic semnatare ale Acordului de Asociere cu UE (Republica Moldova, Ucraina, Georgia) iar în acest sens, vor urmări promovarea unor proiecte concrete vizând susţinerea consolidării instituţionale şi a proceselor de reformă din aceste ţări.

De asemenea, cele două state vor susţine la nivelul comunităţii euroatlantice toate demersurile vizând asigurarea unui răspuns eficient la orice ameninţare la adresa ordinii juridice pe continent şi a frontierelor recunoscute internaţional.

Pe linia deciziilor Summitului NATO de la Newport (2014) şi în perspectiva Summitului NATO de la Varşovia (2016), Polonia şi România susţin şi vor acţiona consecvent pentru întărirea flancului estic al Alianţei prin ansamblul mijloacelor de care NATO dispune sau pe care le va crea, se mai arată în document, care menţionează că ”cele două ţări îşi vor sincroniza şi intensifica demersurile în cadrul NATO vizând o prezenţă aliată robustă, credibilă şi sustenabilă pe teritoriile lor, precum şi în plan regional”.

”În context, Polonia şi România consideră esenţială asigurarea unor bugete pentru apărare corespunzătoare, în conformitate cu angajamentele asumate la nivel Aliat”, se mai precizează în Declaraţia comună.

Polonia şi România vor urmări dezvoltarea parteneriatelor lor strategice cu SUA. ”În domeniul securităţii, cele două ţări vor urmări, printre altele: asigurarea unei prezenţe relevante a forţelor americane pe propriile teritorii, o contribuţie optimă la dezvoltarea proiectului sistemului de apărare antirachetă în Europa, participarea la misiuni şi exerciţii comune, precum şi combaterea terorismului”, se arată în Declaraţie.

Polonia şi România se mai angajează să conlucreze pentru continuarea dialogului regional dintre ţările membre UE şi NATO din Europa Centrală şi de Est, în cadrul formatului de consultări lansat la Varşovia, în 2014, la nivel de şef de stat.

Declaraţia comună subliniază angajamentul deplin al celor două ţări pentru întărirea rolului NATO ca structură indispensabilă pentru apărarea colectivă, precum şi pentru securitatea europeană şi internaţională, dar şi pentru o Uniune Europeană solidă, caracterizată prin coeziune, solidaritate, capacitate inovatoare, în măsură să promoveze o politică externă şi de securitate eficientă şi să acţioneze ca un actor major pe scena internaţională, o relaţie transatlantică puternică, extinderea spaţiului valorilor euroatlantice, un sistem global solid, fundamentat pe respectarea dreptului internaţional, în special a principiilor suveranităţii statelor, integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii frontierelor, capabil să răspundă provocărilor majore de securitate şi o cooperare eficientă în plan multilateral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici