După încheierea evaluării de mediu, Gabriel Resources estimează cheltuieli suplimentare de 93 milioane dolari canadieni (66,1 milioane euro) pentru achiziţia unor terenuri sau accelerarea activităţii pentru obţinerea permiselor şi acordurilor necesare obţinerii aprobărilor de construcţie, potrivit raportului financiar.
La acestea se vor adăuga costuri de şase milioane de dolari canadieni (4,26 milioane de euro).
Investitorul canadian arată în raport că schimbarea Guvernului de la finele anului trecut a adus un dialog mai activ cu autorităţile române, un interes mai ridicat şi o creştere a voinţei politice pentru proiect.
Ultimul mare obstacol pentru derularea proiectului Roşia Montană este avizarea studiului de impact asupra mediului. Investiţia a generat numeroase controverse, cele mai multe legate de impactul exploatării asupra mediului şi de conservarea siturilor arheologice din Munţii Apuseni.
Compania deţine 80,46% din capitalul social al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin compania Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.
RMGC dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie de aur este echivalentul a 28,3 grame.
(Sumele în euro au fost calculate la un curs de 0,7113 euro pentru un dolar canadian)