- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.04.2022, 07:11)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Defaultul Sri Lankăi, semnalul unei crize a datoriilor în economiile sărace?
Deja întinse până la limita ruperii de pandemie, finanţele publice ale multora dintre ţările din emisfera sudică s-ar putea să nu poată face faţă şocurilor provocate de războiul dintre Rusia şi Ucraina, ceea ce creşte pericolul unor incapacităţi de plată a datoriilor suverane, scrie Euractiv.
Urmărește
1234 afișări
Defaultul Sri Lankăi, semnalul unei crize a datoriilor în economiile sărace?
Săptămâna trecută, Sri Lanka a anunţat că nu îşi poate achita datoriile.
„Trebuie să ne concentrăm pe importurile esenţiale şi să nu ne mai preocupăm cu privire la serviciul datoriei externe“, a declarat guvernatorul băncii centrale din Sri Lanka, P. Nandalal Weerasinghe.
Pandemia care încă face ravagii în multe ţări provocat întreruperi ale lanţului de aprovizionare, penurii de tot felul şi creşterea preţurilor. Multe guverne şi-au asumat noi datorii pentru a proteja companiile şi gospodăriile. Aceasta nu a fost o mare problemă pentru ţările dezvoltate când ratele dobânzilor erau scăzute.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Dar ţările cu economii slabe, ale căror datorii sunt considerate mai riscante, trebuie să plătească dobânzi mai mari şi să se împrumute într-o altă monedă decât a lor. Acest lucru le expune la riscuri mai mari dacă circumstanţele economice se schimbă în rău. Iar acestea s-au schimbat în rău.
„Acum, războiul din Ucraina adaugă riscuri la nivelurile fără precedent ale datoriei publice, în timp ce pandemia încă pune presiune pe bugetele multor guverne“, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Datoriilor mai mari li se adaugă preţuri mai mari şi dobânzi mai mari. Războiul creşte şi mai mult preţurile la alimente şi energie deoarece Rusia şi Ucraina sunt furnizori importanţi de cereale la nivel mondial. De asemenea, Rusia este exportator principal de energie.
În aceste condiţii, creşte povara pentru gospodăriile sărace şi pentru guvernele care doresc să-şi protejeze populaţiile de inflaţie. De exemplu, multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa sunt foarte dependente de importurile de cereale din Rusia şi Ucraina.
Potrivit unor estimări, dacă cele mai riscante 16 ţări din Africa au probleme cu plata datoriilor, numărul persoanelor expuse la riscului de sărăcie creşte cu 20 de milioane, iar în condiţiile actuale neplata datoriei ar putea „şterge un deceniu de progres economic şi social“.
O listă întocmită de FMI arată că mai mult de 30 de ţări sunt expuse unui risc ridicat de criză a datoriilor. Pe măsură ce băncile centrale se confruntă mai puternic cu accelerarea inflaţiei, ele iau în considerare creşterea ratelor de dobândă mai devreme şi mai rapid. Acest lucru creşte costul împrumuturilor pentru toate ţările. Cu toate acestea, statele din emisfera sudică sunt susceptibile de a simţi criza mai devreme decât altele, deoarece datoria lor publică are de obicei scadenţe mai scurte şi, prin urmare, trebuie să fie reînnoită mai rapid. Dar nu numai Sri Lanka, ci şi Rusia a ratat plata datoriei externe în ultimele zile.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20