Deficit bugetar de 0,24% din PIB după cinci luni. Cheltuielile au scăzut cu 2,3%

Execuţia bugetară s-a încheiat după cinci luni cu un deficit de aproape 5 miliarde de lei, reprezentând 0,24% din PIB, în scădere de la 0,28% din PIB la finele lunii aprilie şi de la 1,04% din PIB în perioada similară din 2013, în contextul reducerii cheltuielilor cu 2,3%.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului Deficit bugetar de 0,24% din PIB după cinci luni. Cheltuielile au scăzut cu 2,3%

Deficit bugetar de 0,24% din PIB după cinci luni. Cheltuielile au scăzut cu 2,3% (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"În primele cinci luni ale anului 2014 a avut loc o consolidare fiscală de 0,8% din PIB faţă de primele cinci luni din 2013, respectiv o reducere a deficitului de 5 miliarde lei, ceea ce crează premisele încadrării în ţinta de deficit pe ansamblul anului 2014", potrivit Ministerului Finanţelor.

România s-a angajat prin acordurile cu instituţiile financiare internaţionale ca deficitul bugetar din acest an să nu treacă de 2,2% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 84,1 miliarde de lei în primele cinci luni şi reprezintă 12,7% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,7% în termeni nominali.

Creşteri au fost înregistrate la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+1.020,6 milioane lei), impozite si taxe pe proprietate (+901,2 milioane lei), accize (+814,9 milioane lei), impozitul pe profit (+604,2 milioane lei), TVA (+277 milioane lei).

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate, cu 5,3%, taxe pe utilizarea bunurilor - 4,6% şi venituri nefiscale - 2,1%.

Sumele rambursate de UE în contul plăţilor efectuate s-au redus cu 16,0% faţă de aceeaşi dată a anului precedent, cu menţiunea că în bugetul general consolidat sunt înregistraţi numai banii aferenţi proiectelor ai căror beneficiari sunt instituţiile publice.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 85,65 miliarde lei, au scăzut în termeni nominali cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv cu 1 punct procentual ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au urcat cu 2,3%, ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei şi plaţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se la fondul naţional de asigurări sociale de sănătate datorită plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente.

S-a înregistrat, de asemenea, o reducere semnificativă a cheltuielilor cu dobânzi, cu 6,4%, datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,5 miliarde lei, respectiv de 1,14% din PIB, faţă de 10,1 miliarde lei în aceeşi perioadă a anului precedent.

"Menţionăm că în primele cinci luni ale anului 2013 s-au platit arierate ale Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei, precum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei", arată Ministerul Finanţelor.

Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiţii din primele cinci luni ale acestui an sunt comparabile cu cele din perioada similară a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici