- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.06.2013, 17:03)
- Raluca Ghinea
Deficit bugetar mai mic în primele cinci luni, comparativ cu perioada similară din 2012
Deficitul bugetar a fost după primele cinci luni de 1,05% din PIB, cu 0,15 puncte procentuale mai mic faţă de finele lunii aprilie şi cu 0,18 puncte sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, încadrându-se în limitele agreate cu organismele internaţionale şi în prognoza pentru 2013.
Urmărește
142 afișări
Deficit bugetar mai mic în primele cinci luni, comparativ cu perioada similară din 2012 (Imagine: Shutterstock)
"Execuţia lunii mai a anului 2013 a înregistrat un excedent de 932,2 milioane lei, în principal datorită plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat în luna precedentă", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Veniturile bugetului general consolidat, de circa 81,1 miliarde lei, reprezentând 13,0 % din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au urcat cu 9,7%, respectiv 3,6%, datorită creşterii veniturilor salariale în urma reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
De asemenea, colectările de TVA au înregistrat un avans de 6% faţă de intervalul similar din 2012, Finanţele spunând că încasările nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare.
Pe zona accizelor a fost consemnată o creştere de 6,3%, ca efect al majorării accizei la motorină şi al cursului de schimb luat în calcul la plata taxelor, dar şi ca urmare a implementării unor reforme administrative de îmbunătăţire a colectării.
Pe de altă parte, încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale.
Administraţiile locale au avut creşteri la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 8,9% şi la venituri nefiscale cu 3,9%.
"Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate înregistrează în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,4% din PIB, dar îşi menţin evoluţia ascendentă, fiind cu 37% mai mari faţă de cele din luna precedentă", se menţionează în comunicatul Ministerului Finanţelor
Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat, care au cumulat 87,6 miliarde lei, reprezentând 14,1% din PIB, au avansat cu 3,4%.
S-au înregistrat creşteri ale cheltuielilor de personal cu 19,5%, după reîntregirea salariilor personalului bugetar, ale cheltuielilor cu cu bunuri şi servicii (6,1%), ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate, al subvenţiilor (5,4%), însă plăţile pentru dobânzi s-au redus cu 0,2%.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 10,1 miliarde lei (1,62% din PIB).
"În cheltuielile bugetului general consolidat sunt incluse şi 800 milioane lei, reprezentând plaţi din împrumuturile din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului contractate de la Ministerul Finanţelor Publice de către unităţile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor", se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe