- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deficit bugetar record pentru SUA, în anul fiscal 2008-2009
SUA a avut un deficit bugetar record în anul fiscal 2008-2009, încheiat la sfârşitul lunii septembrie, de 1.409 miliarde dolari, nivelul fiind însă mai redus decât s-a anticipat, potrivit estimărilor Biroului pentru Buget al Congresului
Deficit bugetar record pentru SUA, în anul fiscal 2008-2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Deficitul înregistrat în anul fiscal 2008-2009 echivalează cu 9,9% din Produsul Intern Brut (PIB) şi reprezintă maximul întegistrat din 1945, a precizat Biroul. Aceste estimări vor trebui, însă, confirmate de Trezoreria SUA, care va publica cifrele oficiale la mijlocul lunii octombrie.
În comparaţie, în 2007-2008, SUA a avut un deficitul bugetar de aproape 460 miliarde dolari, sau 3,2% din PIB.
Casa Albă şi Biroul pentru Buget al Congresului au indicat, la sfârşitul lunii august, că se aşteaptă la un deficit de 1.580 miliarde dolari pentru anul fiscal trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
În perioada octombrie 2008-septembrie 2009, bugetul a fost afectat de scăderea veniturilor obţinute din taxe şi impozite, pe fondul performanţelor financiare slabe ale companiilor, reducerii veniturilor populaţiei şi creşterii cheltuielilor pentru combaterea recesiunii.
Astfel, veniturile bugetare s-au redus cu 17% în perioada analizată, comparativ cu anul fiscal 2007-2008, la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, cifrându-se la 15% din PIB. În schimb, cheltuielile au urcat cu 18%, la maximul ultimelor cinci decenii, atingând 25% din PIB.
Biroul relevă că aproape jumătate din creşterea cheltuielilor, respectiv 245 miliarde dolari, reflectă programele de salvare ale sistemului financiar implementate de la începutul lunii octombrie 2008 şi măsurile de sprijin pentru companiile de refinanţare ipotecară Fannie Mae şi Freddie Mac.
Pentru exerciţiul anului financiar curent, Casa Albă mizează pe un deficit de 1.502 miliarde dolari, echivalent cu 10,4% din PIB.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO