Deficitul bugetar a ajuns la 6,3% din PIB. Economiştii spun că va trebui să creştem taxe şi impozite, ceea ce va accelera criza

  • Deficitul bugetar a ajuns la 6,3% din PIB, la 1 octombrie
  • Cheltuielile statului au crescut cu 15%
  • Veniturile statului au scăzut cu 0,4%
Urmărește
1222 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a ajuns la 6,3% din PIB. Economiştii spun că va trebui să creştem taxe şi impozite, ceea ce va accelera criza

Presiune mare pe bugetul statului. Doar în luna septembrie deficitul a crescut cu 1,2%  şi a ajuns la 6,3 % din PIB. Veniturile statului au scăzut cu 0,4%, o revenire spectaculoasă, însă cheltuielile au crescut cu 15%.

Florin Cîţu, ministrul finanţelor, spune că nu vor exista creşteri de taxe de anul viitor. Însă, dacă ne uităm la deficit, vedem că este foarte apropiat de cel din 2010, anul în care s-au resimţit cel mai puternic efectele crizei financiare. Tot atunci am împrumutat de la Fondul Monerat Internaţional 20 de miliarde de euro, a crescut TVA-ul de la 19% la 24% şi salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%. Aşadar, dacă ne luăm după istorie, avem toate motivele de îngrijorare. Economistul Laurian Lungu spune că putem să ajutăm bugetul, fie prin împrumuturi, fie să creştem cumva veniturile şi să tăiem din cheltuieli.
 
„Un deficit mare practic pune sub presiune finanţele ţării. Şi ele sunt limitate, avem o anumită sumă de bani pe care o putem cheltui. Fie ne împrumutăm de pe pieţe, fie să tăiem din cheltuieli şi să creştem veniturile. (...) Un deficit mare trebuie finanţat. Dacă nu vrem să ne împrumutăm, va trebui să creştem taxe şi impozite într-un final. Dar asta va accelera criza”, explică Laurian Lungu, economist . 
 
Daniel Dăianu , preşedintele Consiliului Fiscal, spune că o creştere a deficitului bugetar era inevitabilă.
 
„Noi credem, la Consiliul Fiscal, că vom putea să terminăm anul acesta cu un deficit sub două cifre, adică în jur de 9%. În 2021 se va recupera din declinul din 2020 , iar eu cred că cele mai multe economii europene vor fi recuperat declinul din 2020 la începutul anului 2022, însă vor fi modificări structurale în economie”, spune el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici