Deficitul bugetar a fost de 1,36% din PIB în mai, peste cel anunţat de ministrul Finanţelor

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 7,42 miliarde de lei la finele lunii mai, ceea ce reprezintă 1,36% din PIB, peste cel anunţat anterior de ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, de 1,2%.

Urmărește
499 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a fost de 1,36% din PIB în mai, peste cel anunţat de ministrul Finanţelor

Deficitul bugetar a fost de 1,36% din PIB în mai, peste cel anunţat de ministrul Finanţelor (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Faţă de luna anterioară, deficitul bugetar a crescut cu peste 3 miliarde de lei, de la 0,8% din PIB.

Deficitul din primele cinci luni a fost rezultatul unor venituri totale de 70,7 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi al unor cheltuieli de 78,17 miliarde de lei, mai mici cu 3,4%.

Pe partea de venituri, una dintre cele mai mari creşteri a fost înregistrată de colectarea de TVA, unde încasările s-au ridicat la 17,9 miliarde de lei, cu 35,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când încă nu se luase măsura de majorare a TVA de la 19% la 24%.

Accizele au adus la buget în primele cinci luni 7,2 miliarde de lei, cu 28,2% mai mult faţă de perioada corespunzătoare a anului anterior.

Scăderi pe partea de încasări au fost înregistrate la impozitul pe salarii şi venit, unde sumele colectate, de 7,3 miliarde de lei, au fost cu 1,2% mai reduse faţă de perioada similară a anului trecut.

Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţate au crescut cu 17,2% la 1,68 miliarde de lei.

Scăderea cheltuielilor pe total din primele cinci luni a fost susţinută în cea mai mare parte de reducerea cu 20% a costurilor cu personalul.

Cu bunurile şi serviciile a fost cheluită o sumă de 11,8 miliarde de lei, cu 10,5% mai mare faţă de perioada ianuarie-mai 2010.

Pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile au fost cheltuiţi 3,58 miliarde de lei în primele cinci luni, cu 61,5% mai mult faţă de nivelul din anul precedent. Cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă s-au ridicat la 655 milioane de lei, în urcare cu 29%.

Cheltuielile de capital, reprezentând în cea mai mare parte investiţiile, au scăzut cu 5,4% în primele cinci luni, la 5,08 miliarde de lei.

Pentru finele acestui an, autorităţile române s-au angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional să nu înregistreze un deficit bugetar mai mare de 4,4% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici