Deficitul bugetar a fost de 2,07% din PIB în primele şase luni, sub limita din acordul cu FMI

Deficitul bugetului general consolidat a fost de 11,3 miliarde de lei în primele şase luni ale anului, echivalentul a 2,07% din PIB, sub ţinta de 12,6 miliarde lei prevăzută în scrisoarea suplimentară a acordului de tip stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

Urmărește
585 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a fost de 2,07% din PIB în primele şase luni, sub limita din acordul cu FMI

Deficitul bugetar a fost de 2,07% din PIB în primele şase luni, sub limita din acordul cu FMI (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 85 miliarde lei, în urcare cu 9,6% faţă de nivelul din anul precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+31,5%), accize (+27,1%) şi venituri din capital (+58,9%), potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 4,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar încasările din impozitul pe profit au depăşit pe cele din aceeaşi perioadă a anului precedent cu 1,42%.

Faţă de anul precedent, principalul decalaj s-a menţinut la încasările din venituri nefiscale care s-au micşorat cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 16,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 96,2 miliarde lei, au înregistrat o uşoară creştere, în termeni nominali, cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor de cofinanţare pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă, însă ca pondere în PIB s-au redus cu 0,9 puncte procentuale.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cea mai mare majorare fiind la bugetul de stat (21,9%) ca urmare a reclasificării unor cheltuieli la bunuri şi servicii la Ministerul Sănătăţii.

La bugetele locale avansul a fost de 21,4% ca urmare a preluării spitalelor de către unităţile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate creşterea s-a situat la 14,6%, pe fondul plăţilor efectuate pentru servicii medicale şi medicamente.

Unele categorii de cheltuieli se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv cheltuielile de personal (-18,9%), subvenţii (-18,6%) şi asistenţă socială (-2,4%).

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 60,9% faţă de primele şase luni ale anului 2010.

Totodată, cheltuielile cu dobânzile au urcat cu 29,3%, ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.

Costurile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şase luni în sumă de 14,86 miliarde lei, faţă de 11,67 miliarde lei înregistrate în aceaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional şi celelalte instituţii internaţionale, deficitul bugetar nu trebuie să depăşească în acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici