Deficitul bugetar a urcat la 6% din PIB după primele 11 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat după primele 11 luni la circa 6% din PIB, de la 5,1% la sfârşitul lunii octombrie, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, citând date preliminare.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a urcat la 6% din PIB după primele 11 luni

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Pogea a arătat că, în noiembrie, veniturile bugetare au fost 12,101 miliarde de lei, mai mari cu 125 milioane de lei faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce cheltuielile s-au plasat la 16,3 miliarde de lei.

La finele lunii octombrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 25,5 miliarde lei, respectiv 5,1% din PIB, în condiţiile unor venituri totale de 131 miliarde lei, reprezentând 26,3% din PIB şi a unor cheltuieli de 156,4 miliarde lei, respectiv 31,4% din PIB.

Astfel, bugetul general consolidat a înregistrat după primele 11 luni venituri de 143,1 miliarde de lei şi cheltuieli de 172,7 miliarde de lei, rezultând într-un deficit de 29,6 miliarde de lei, respectiv 5,95% din PIB.

FMI şi autorităţile române au convenit pentru acest an o ţintă de deficit de 7,3% din PIB, faţă de un program iniţial de 4,6% din PIB, dar ultimele prognoze indică un sold negativ la finele anului de 7,8 - 8% din PIB.

"După primele 11 luni ale anului ne-am încadrat în ţintă. Mai avem 1,3 puncte procentuale pentru luna decembrie până la cifra stabilită cu FMI de 7,3% din PIB. Au fost probleme de depăşire a cheltuielilor de personal la nivelul autorităţilor locale şi entităţilor autofinanţate. Suntem preocupaţi ca şi autorităţile locale să ia măsuri pentru încadrarea în parametrii stabiliţi cu instituţiile financiare internaţionale", a spus Pogea.

Potrivit raportului primei evaluări a Fondului Monetar Internaţional la acordul cu România, cheltuielile cu personalul ale autorităţilor locale şi entităţilor autofinanţate, precum universităţile şi spitalele, nu au fost ţinute sub control şi au crescut în primul semestru cu până la 20%, de peste trei ori mai mult faţă de avansul înregistrat în administraţia centrală, de 6%.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici