Deficitul bugetar al Greciei de anul trecut va fi revizuit din nou, de la 13,8% din PIB la peste 15%

Deficitul bugetar al Greciei pentru anul trecut, a cărui revizuire succesivă în creştere a condus la declanşarea crizei fiscale a ţării, va fi modificat din nou, de la 13,8% din PIB la peste 15%, a anunţat, miercuri, ministrul de Finanţe, George Papaconstantinou.

Urmărește
82 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar al Greciei de anul trecut va fi revizuit din nou, de la 13,8% din PIB la peste 15%

Deficitul bugetar al Greciei de anul trecut va fi revizuit din nou, de la 13,8% din PIB la peste 15% (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Noua revizuire a datelor, care va efectuată de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, cel mai probabil în noiembrie, va fi definitivă, a adăugat ministrul.

Astfel, deficitul bugetar, situat la peste 15%, va fi de cinci ori mai mare decât ţinta de sub 3% inclusă în bugetul de anul trecut.

În proiectul de buget pentru 2011, publicat în această lună, guvernul a evaluat deficitul de anul trecut la 13,8% din PIB.

Guvernul a modificat prognoza de deficit de la 6% la 12,5% anul trecut după preluarea puterii, declanşând cea mai gravă criză fiscală a Greciei din ultimele decenii şi nesiguranţă pe pieţele internaţionale.

"Să ne amintim că bugetul de anul trecut a fost construit pe un deficit mai mic de 3%, pentru ca la câteva zile înaintea alegerilor (din 4 octombrie - n.r.) să fie raportat Comisiei Europene la 6%. După câştigarea alegerilor am realizat că depăşea 12%. Acum, după ultima revizuire de către Eurostat, va fi peste 15%. Discutăm de o diferenţă de peste cinci ori", a spus Papaconstantinou în timpul unei conferinţe organizate în Cipru.

Această revizuire a fost anticipată şi va avea un impact mai redus decât precedentele, consideră analiştii.

Grecia a redus salariile din sectorul public cu aproximativ 15%, a îngehţat pensiile, a majorat TVA la 23% şi a diminuat investiţiile după ce a fost salvată de la colaps financiar de un pachet de împrumuturi în valoare de 110 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional şi statele din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici