Ţiţeiul destinat pieţei americane, cu termen de livrare în februarie, era tranzacţionat, la ora 9:36 GMT, cu 35,91 de dolari/baril, potrivit Reuters.
În acelaşi timp, petrolul Brent, de referinţă pe bursa londoneză, era cotat la 46 dolari/baril.
Forţele armate israeliene au început să se retragă, luni dimineaţă, din Fâşia Gaza după încheierea unui armistiţiu cu militanţii hamas, urmând unui război de trei săptămâni. Acordul a liniştit temerile investitorilor referitoare la tranzitul combustibilului prin zonă.
De asemenea, companiile energetice Gazprom, din Rusia, şi Naftogaz, din Ucraina, vor semna luni, în jurul orei 12:30 GMT (14:30 ora României), un acord menit să permită reluarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa, via Ucraina.
Pe de altă parte, îngrijorarea investitorilor a fost alimentată de estimările Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA) şi a altor instituţii de profil privind reducerea cererii în 2009.
Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a micşorat producţia de trei ori începând cu septembrie pentru a stopa declinul preţurilor. Preşedintele organizaţiei, Chakib Khelil, consideră că alte reduceri ar putea fi întreprinse pe măsură ce preţurile şi cererea îşi continuă declinul.
Preţul petrolului a scăzut cu mai mult de 110 dolari/baril de la maximul de 147 dolari/baril înregistrat în iulie anul trecut. Unii analişti consideră că preţurile au ajuns la limita minimă.