Deficitul bugetar la şapte luni a ajuns la 4,7% din PIB, aproape triplu faţă de perioada anului trecut
România a ajuns la un deficit bugetar de 4,7% din PIB (49,86 miliarde lei), după primele şapte luni ale anului. Aproape triplu faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când deficitul era de doar 1,75% din PIB (18,14 miliarde de lei). Iar în iunie anul acesta, deficitul se situa la 4,17% din PIB (45,17 miliarde lei). Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, sume de 2,55% din PIB (27,01 miliarde lei) s-au cheltuit pe facilităţi fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale pentru combaterea crizei Covid-19.
Din martie, Guvernul înregistrează deficite ridicate:
- Deficit martie: 10 miliarde de lei
- Deficit aprilie: 8,8 miliarde de lei
- Deficit mai: 12 miliarde de lei
- Deficit iunie: 6,33 miliarde de lei
Obligaţii fiscale de 12,5 miliarde lei au fost amânate pentru agenţii economici pe perioada crizei. Cheltuielile de investiţii au crescut cu 4,61 miliarde lei faţă de anul trecut. Plăţile cu caracter excepţional se ridică la suma de 6,56 miliarde lei.
„E normal ca până la sfârşitul anului să ne ducem undeva către 8%, poate şi 9%”, consideră Dragoş Cabat, analist economic. „Atât dublarea alocaţiilor, cât şi majorarea pensiilor – măsuri necesare ca să ajungem şi noi la un nivel de trai apropiat de ţările din UE, dar toate aceste cheltuieli venite într-un an de criză trebuie finanţate de undeva.”