Deficitul comercial a a crescut cu 10,42% în primele şapte luni

Deficitul comercial a crescut cu 10,42% în primele şapte luni, comparativ cu perioada similară din 2007, la 12,7 miliarde de euro, dinamica exporturilor continuând să fie mai accentuată decât cea a importurilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial a a crescut cu 10,42% în primele şapte luni

Deficitul comercial a a crescut cu 10,42% în primele şapte luni

Exporturile au crescut, în intervalul ianuarie-iulie, cu 18,5%, la 19,93 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat cu 15,2%, la 32,63 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al INS.

Dinamica exporturilor a fost mai accelerată decât cea a importurilor începând din decembrie 2007.

Exprimat în monedă naţională, deficitul a fost de 46,43 miliarde de lei, în urcare cu 22,06% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2007.

Avansul exporturilor a fost de 30,9%, la 72,86 miliarde de lei, iar cel al importurilor de 27,3%, la 119,3 miliarde de lei.

Creşterea deficitul comercial din primele şapte luni continuă să fie mult inferioară avansului din perioada similară a anului trecut. În perioada ianuarie-iunie 2007, deficitul a urcat cu 63,08% pentru valoarea exprimată în valută şi cu 52,45% pentru cea în lei.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în perioada ianuarie-iunie a acestui an a fost de 50,84 miliarde de lei (13,91 miliarde de euro) la expedieri şi de 82,4 miliarde de lei (22,53 miliarde de euro) la introduceri, reprezentând 69,8% din total exporturi şi 69,1% din total importuri.

Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată din valori exprimate în euro a fost determinată de deprecierea monedei naţionale în primele şapte luni, cu valori ce se situează în intervalul de 8% şi 14,2%, faţă de lunile corespunzătoare din anul 2007.

În perioada ianuarie-iunie, ponderea principală în structura pe grupe de produse a exporturilor şi importurilor o deţin maşinile şi echipamentele de transport (34,3% la export şi respectiv 36,3% la import) şi alte produse manufacturate (39,5% la export şi respectiv 30,9% la import).

Datele INS arată că în iulie, exporturile au însumat 11,49 miliarde de lei (3,18 miliarde de euro), iar importurile s-au ridicat la 18,31 miliarde de lei (5,07 miliarde de euro).

Comparativ cu luna iulie 2007, exporturile au crescut cu 38% la valori exprimate în lei (20,8% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 30,5% la valori exprimate în lei (14,2% la valori exprimate în euro).

Faţă de luna iunie a acestui an, exporturile au urcat cu 3,8% la valori exprimate în lei (5,2% la valori exprimate în euro), iar importurile s-au situat la aproximativ acelaşi nivel valoric.

Deficitul comercial ia în calcul exporturi FOB şi importuri CIF.

Preţul FOB (Free On Board) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care marfa trebuie să le suporte pentru a fi încărcată la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance and Freight) este preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici