- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deficitul comercial a ajuns la 19,19 miliarde euro
Deficitul comercial al României a fost în ianuarie-octombrie de 19,19 miliarde euro, în creştere cu 11,2% faţă de perioada similară din 2007, dinamica exporturilor continuând să o devanseze pe cea a importurilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Deficitul comercial a ajuns la 19,19 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto)
Exprimat în lei, deficitul comercial a crescut în primele zece luni cu 22,82%, la 70,013 miliarde lei, potrivit INS.
Exporturile realizate în perioada ianuarie-octombrie au totalizat 105,89 miliarde lei (29,019 miliarde euro), iar importurile au fost de 17,59 miliarde lei (48,21 miliarde euro).
Comparativ cu intervalul similar al anului trecut, exporturile au crescut cu 30,9% pentru valorile exprimate în lei şi 18,6% pentru cele în euro, dinamică superioară celei înregistrate de importuri, respectiv de 27,6% în lei şi 15,5% în euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 74,46 miliarde lei (20,39 miliarde euro) la expedieri şi de 12,08 miliarde lei (33,09 miliarde euro) la introduceri, reprezentând 70,3% din total exporturi şi 68,7% din importuri.
Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată pentru sumele exprimate în euro a fost determinată de deprecierea monedei naţionale în lunile ianuarie-octombrie 2008, cu valori situate în intervalul de 8% - 14,2% faţă de perioadele corespunzătoare din anul trecut, se arată într-un comunicat al INS.
În primele zece luni, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale conexe (9,6% la export şi respectiv 13,2% la import), maşini şi echipamente de transport (35,1% la export şi respectiv 35,8% la import) şi alte produse manufacturate (38,4% la export şi respectiv 30,9% la import).
Potrivit datelor INS, deficitul comercial a fost în octombrie, conform datelor estimate, de 7,538 miliarde lei, echivalentul a 2,01 miliarde euro, cu 1,258 miliarde lei mai mare, dar cu 196,6 milioane euro mai mic decât în luna octombrie 2007.
Deficitul comercial ia în calcul exporturi FOB şi importuri CIF.
Preţul FOB (Free On Board) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care marfa trebuie să le suporte pentru a fi încărcată la bord.
Preţul CIF (Cost, Insurance and Freight) este preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate