- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deficitul comercial a crescut anul trecut cu 44,4%
Deficitul comercial a urcat anul trecut cu 44,4%, la 21,5 miliarde de euro, pe fondul creşterii importurilor cu aproape 25% şi a exporturilor cu 13,7%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Deficitul comercial a crescut anul trecut cu 44,4%
Calculată la valoarea în lei, creşterea a fost de 36,47%, astfel că deficitul s-a situat la 71,8 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al INS.
Exporturile FOB realizate în anul 2007 au depăşit 98 miliarde de lei (29,38 miliarde de euro), iar importurile CIF au fost de 16,98 miliarde de lei (50,88 miliarde de euro).
Comparativ cu anul 2006, exporturile au crescut cu 7,1% la valori exprimate în lei (13,7% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 17,9% la valori exprimate în lei ( 24,9% la valori exprimate în euro).
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ciolacu: Luni e o zi bună să votăm guvernul format din PNL, USR, UDMR
-
„Va pierde o treime din teritoriul său”. Premierul slovac Fico afirmă că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost, anul trecut, de 70,44 miliarde de lei (21,11 miliarde de euro) la expedieri şi de 120,65 miliarde de lei (36,15 miliarde de euro) la introduceri, reprezentând circa 72% din total exporturi şi aproximativ 71% din total importuri, se spune în comunicat.
Diferenţa între dinamica determinată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea determinată din valori exprimate în euro a fost determinată de aprecierea monedei naţionale în lunile ianuarie -noiembrie 2007, cu valori situate între 0,7% şi 12,3% şi, respectiv, de deprecierea monedei naţionale cu 3,4% în luna decembrie 2007, faţă de lunile corespunzătoare din anul 2006.
Adâncirea deficitului comercial în 2007, comparativ cu anul anterior, a fost influenţată, pe partea de exporturi, de menţinerea trendului descendent al operaţiunilor de prelucrare activă (lohn) în special pentru produsele textile şi de menţinerea trendului descendent al exporturilor de produse petroliere (cu circa 15% faţă de nivelul înregistrat în anul 2006).
În cazul importurilor, factorii de influenţă au fost, în principal, pentru introducerile intracomunitare, încheierea în anul 2007 a regimurilor vamale începute înainte de data aderării, prin Autoritatea Naţională a Vămilor, în principal pentru bunurile introduse temporar în antrepozite vamale şi zone libere (mijloace de transport, în special autovehicule şi maşini, aparate şi echipamente electrice).
Influenţe au fost generate şi de introducerea sistemului de comerţ general pentru schimburile intracomunitare (Intrastat), unde bunurile se înregistrează în totalitate la trecerea frontierei naţionale şi nu la punerea în liberă circulaţie, cum se proceda anterior şi cum se realizează în prezent comerţul Extrastat (sistem special de comerţ).
Pentru luna decembrie a anului trecut, datele INS arată că exporturile FOB au însumat 7,95 miliarde de lei lei (2,25 miliarde de euro), iar importurile CIF 15,27 miliarde de lei (4,32 miliarde de euro).
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2006, exporturile au crescut cu 16,2% la valori exprimate în lei (15,1% la valori exprimate în euro), iar importurile au avansat cu 7,5% la valori exprimate în lei (6,5% la valori exprimate în euro), fiind singura lună din anul 2007 în care dinamica exporturilor a devansat dinamica importurilor.
Faţă de luna noiembrie, exporturile din luna decembrie 2007 s-au diminuat cu 16,3% la valori exprimate în lei (18,4% la valori exprimate în euro), iar importurile s-au diminuat cu 11% la valori exprimate în lei (13,2% la valori exprimate în euro).
Preţul FOB (Free On Board) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care marfa trebuie să le suporte pentru a fi încărcată la bord.
Preţul CIF (Cost, Insurance and Freight) este preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO