Deficitul de cont curent a scăzut cu 73,3% în primul semestru

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat în primul semestru la 2,37 miliarde euro, în scădere cu 73,3% faţă de perioada similară a anului trecut, contracţia fiind mai redusă decât cea înregistrată în primele cinci luni, de 75,5%, potrivit datelor publicate, miercuri, de BNR.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent a scăzut cu 73,3% în primul semestru

Deficitul de cont curent a scăzut cu 73,3% în primul semestru (Imagine: Mediafax Foto)

"Influenţa determinantă asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 2,962 miliarde euro, în scădere cu 67,2% faţă de primul semestru din 2008", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României.

Serviciile au avut în primul semestru o contribuţie negativă la deficitul de cont curent de 29 milioane de euro, după ce au sprijinit în perioada similară din 2008 restrângerea dezechilibrului cu 377 milioane de euro.

Transferurile curente au continuat să înregistreze un sold pozitiv, deşi în scădere. Astfel, acestea au avut o contribuţie netă la reducerea deficitului de cont curent de 2,12 miliarde euro, în coborâre cu 17,7% faţă de surplusul de 2,57 miliarde euro din intervalul ianuarie - iunie 2008.

Pe de altă parte, veniturile au avut un deficit de 1,5 miliarde euro, cu circa 46,44% mai redus faţă de valoarea de 2,8 miliarde euro din intervalul similar al anului trecut.

Deficitul contului curent din primele şase luni a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 2,89 miliarde euro, în scădere cu aproape 43% comparativ cu valoarea de 5,7 miliarde euro înregistrată în perioada similară din 2008.

Din valoarea investiţiilor străine directe, creditele intra-grup au reprezentat 49,7%, participaţiile la capital 40,9% şi profitul reinvestit 9,4%.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a înregistrat la 30 iunie nivelul de 57,237 miliarde euro, reprezentând 75,8% din total datorie externă, în creştere cu 11,7% faţă de finele anului trecut.

Majorarea datoriei externe a fost determinată în principal de împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, respectiv primă tranşă, care a totalizat 4,37 miliarde drepturi speciale de tragere, evaluate la finele lunii iunie la 4,8 miliarde euro.

FMI a încheiat, la data de 4 mai 2009, un acord "stand-by" cu România, care implică acordarea unui împrumut de circa 13 miliarde de euro.

Totodată, datoria externă pe termen scurt a fost după primele şase luni de 18,24 miliarde euro, respectiv 24,2% total datorie externă, în scădere cu 17,8% faţă de 31 decembrie 2008.

Datoria publică directă, respectiv împrumuturi externe contractate direct de Ministerul Finanţelor Publice şi autorităţile administraţiei publice locale, s-a redus cu 3,4% în primele cinci luni, de la 9 miliarde euro la 8,78 miliarde euro.

Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX au opinii diferite în privinţa ajustării deficitului de cont curent în 2009, estimările lor indicând un dezechilibru cuprins între 4 şi 6% din PIB pentru acest an.

Astfel, Nicolaie Chidesciuc, senior-economist la ING Bank România, anticipează un deficit de cont curent de 4% din PIB pentru 2009, care va fi acoperit în proporţie de 85% de investiţii străine directe, de circa 4 miliarde de euro.

Economistul-şef al Raiffeisen, Ionuţ Dumitru, consideră că deficitul de cont curent se va situa la 5,5% din PIB în 2009 şi se va finanţa în proporţie de 70-80% prin investiţii străine directe, care vor totaliza 4,5 miliarde euro.

Şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, anticipează că deficitul de cont curent se va reduce la 5-6% din PIB în 2009, respectiv la 5-6 miliarde de euro.

"Deficitul de cont curent va fi acoperit aproape în totalitate de investiţiile străine directe, care se vor situa în jur de 4,5 miliarde de euro. Trebuie menţionat faptul că investiţiile nu mai includ începând din acest an creditele subordonate ale instituţiilor financiar-bancare. Dacă metodologia s-ar fi păstrat, deficitul de cont curent ar fi fost acoperit în întregime de investiţii", a explicat Anghel.

Totodată, şi FMI estimează că deficitul de cont curent al României se va ajusta de la 12,3% din PIB în 2008 la 5,5% din PIB în acest an.

Pe de altă parte, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, vede reducerea valorii deficitului de cont curent cu 50% în acest an, la 8,5-8,6 miliarde de euro, şi investiţii străine directe de 4,4 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici