Deficitul de cont curent a scăzut cu 73,8%

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat după primele şapte luni la 2,717 miliarde euro, în scădere cu 73,8% faţă de perioada similară a anului trecut, contracţia fiind apropiată de cea înregistrată în primele şase luni, de 73,3%, potrivit datelor publicate, vineri, de BNR.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent a scăzut cu 73,8%

Deficitul de cont curent a scăzut cu 73,8% (Imagine: Mediafax Foto)

"Influenţa determinantă asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 3,236 miliarde euro, în scădere cu 69,4% comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2008", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Serviciile au avut în primele şapte luni o contribuţia negativă la deficitul de cont curent de 42 milioane de euro, deşi în perioada similară din 2008 au sprijinit restrângerea dezechilibrului cu 414 milioane de euro. După primul semestru, serviciile au avut o contribuţie negativă la deficitul de cont curent de 29 milioane de euro.

Transferurile curente au continuat să înregistreze un sold pozitiv, deşi în scădere. Astfel, acestea au avut o contribuţie netă la reducerea deficitului de cont curent de 2,24 miliarde euro, în coborâre cu 27,24% faţă de surplusul de 3,08 miliarde euro din intervalul ianuarie - iulie 2008.

Pe de altă parte, veniturile au avut un deficit de 1,68 miliarde euro, cu 48,73% mai redus faţă de valoarea de 3,28 miliarde euro din intervalul similar al anului trecut.

Deficitul contului curent din primele şapte luni a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 3,097 miliarde de euro, comparativ cu 5,94 miliarde euro în intervalul ianuarie-iulie 2008.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a înregistrat la 31 iulie nivelul de 59,757 miliarde euro, reprezentând 77,8% din total datorie externă, în creştere cu 16,7% comparativ cu finele anului trecut.

Majorarea datoriei externe a fost determinată în principal de împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, respectiv primă tranşă, care a totalizat 4,37 miliarde drepturi speciale de tragere, evaluate la finele lunii iulie la 4,8 miliarde euro.

Totodată, datoria externă pe termen scurt a fost după primele şapte luni de 17,018 miliarde de euro, respectiv 22,2% din total datorie externă, în scădere cu 23,3% faţă de 31 decembrie 2008.

Datoria publică directă, respectiv împrumuturi externe contractate direct de Ministerul Finanţelor Publice şi autorităţile administraţiei publice locale, a crescut cu 14% în primele şapte luni, de la 9 miliarde euro la 10,27 miliarde euro.

Pe de altă parte, datoria publică garantată, respectiv împrumuturi externe garantate de MFP şi autorităţile administraţiei publice locale, a scăzut după primele şapte luni cu 6,4%, la 1,6 miliarde de euro.

Depozitele pe termen mediu şi lung al nerezidenţilor au avansat cu 18,5%, la 6,48 miliarde de euro.

FMI estimează că deficitul de cont curent al României se va ajusta de la 12,3% din PIB în 2008 la 5,5% din PIB în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici