Deficitul de cont curent a scăzut cu 78,6% în primele opt luni
Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat după primele opt luni la 2,449 miliarde euro, în scădere cu 78,6% faţă de perioada similară a anului trecut, contracţia accelerându-se faţă de declinul înregistrat în primele şapte luni, de 73,8%, potrivit datelor publicate, marţi, de BNR.
Deficitul de cont curent a scăzut cu 78,6% în primele opt luni (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Influenţa determinantă asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 3,923 miliarde euro, în scădere cu 68,6% faţă de perioada ianuarie-august 2008", se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Servicile au avut în primele opt luni o contribuţie negativă la deficitul de cont curent de 69 milioane de euro, deşi în perioada similară din 2008 au sprijinit restrângerea dezechilibrului cu 448 milioane de euro.
Transferurile curente au continuat să înregistreze un sold pozitiv, deşi în scădere. Astfel, acestea au avut o contribuţie netă la reducerea deficitului de cont curent de 2,99 miliarde de euro, în coborâre cu 30,5% faţă de surplusul de 4,3 miliarde de euro raportat pentru primele opt luni ale anului trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Pe de altă parte, veniturile au avut în primele opt luni un deficit de 1,448 miliarde euro, cu 61% mai mic comparativ cu dezechilibrul de 3,715 miliarde de euro înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Deficitul contului curent în perioada ianuarie-august a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au însumat 3,154 miliarde euro, mai puţin de jumătate din valoarea de 6,725 miliarde euro raportată în intervalul similar de anul trecut.
Datoria externă pe termen mediu şi lung însuma la finele lunii august 60,068 miliarde euro, reprezentând 78,1% din total datorie externă, în creştere cu 17,3% comparativ cu sfârşitul anului trecut.
Majorarea datoriei externe a fost determinată în principal de împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, respectiv primă tranşă, care a totalizat 4,37 miliarde drepturi speciale de tragere, evaluate la finele lunii august la 4,77 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO