Deficitul de cont curent a scăzut de 17 ori în primele două luni
Contul curent al balanţei de plăţi a avut în primele două luni un deficit de 44 milioane euro, de 17 ori mai mic faţă de nivelul de 747 milioane euro din aceeaşi perioadă din 2010, datorită reducerii deficitului balanţei comerciale şi majorării excedentului transferurilor curente, potrivit BNR.
Deficitul de cont curent a scăzut de 17 ori în primele două luni (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Deficitul balanţei comerciale s-a redus semnificativ, de la 814 milioane de euro în perioada ianuarie-februarie 2010 la 175 milioane de euro în primele două luni ale acestui an.
Totodată, excedentul transferurilor curente a crescut de la 333 milioane de euro în primele două luni ale anului trecut la 534 milioane de euro, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).
Serviciile au avut în primele două luni o contribuţie negativă de 170 milioane euro, uşor peste nivelul de 152 milioane de euro înregistrat în perioada similară din 2010, determinată în principal de sectorul alte servicii (- 82 milioane euro).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Totodată, deficitul balanţei veniturilor a crescut de la 266 milioane de euro la 403 milioane de euro.
Deficitul contului curent în perioada ianuarie - februarie a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, de 294 milioane euro.
Datoria externă pe termen mediu şi lung era la finele lunii februarie de 72,8 miliarde de euro (79,4% din datoria externă), în creştere cu 1,1% comparativ cu sfârşitul anului trecut.
Totodată, datoria externă pe termen scurt însuma la 28 februarie 18,9 miliarde de euro (20,6% din datoria externă), mai mare cu 1,1% faţă de finele anului trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO