- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deficitul de cont curent a urcat cu 11,9% în primele şapte luni, la 9,4 miliarde euro
Ritmul de creştere a deficitului de cont curent continuă să se tempereze, comparativ cu anul trecut, astfel că în primele şapte luni a urcat cu 11,9%, la 9,4 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Deficitul de cont curent a urcat cu 11,9% în primele şapte luni, la 9,4 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto)
În primele şapte luni din 2007, deficitul de cont curent a înregistrat un avans de 98,3%
Influenţa determinantă asupra soldului contului curent din ianuarie-iulie 2008 a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 10,19 miliarde de euro, mai mare cu 9,3% faţă de perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al BNR.
Banca Centrală notează că în primele şapte luni dinamica exporturilor a devansat cu 3,3 puncte procentuale dinamica importurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Soldul transferurilor curente a urcat la şapte luni la 3,1 miliarde de euro, comparativ cu 3,07 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.
Surplusul înregistrat de servicii a fost de 648 milioane de euro în primul semestru, faţă de 380 milioane de euro în ianuarie-iunie 2007.
Deficitul contului curent din ianuarie-iulie a fost acoperit în proporţie de 61,4% prin investiţii străine directe, care au ajuns la 5,76 miliarde de euro, din care participaţiile la capital şi profitul reinvestit au reprezentat 55%, iar creditele intra-grup 45%.
Datoria externă pe termen mediu şi lung era, la finele lunii iulie, de 45,36 miliarde de euro, în creştere cu 17,8% faţă de 31 decembrie 2007.
Datoria externă publică şi public garantată a înregistrat la sfârşitul primelor şapte luni un sold de 10,43 miliarde de euro şi a reprezentat la 23% din datoria externă pe termen mediu şi lung, faţă de 26,6% la finele anului trecut.
În acelaşi timp, datoria externă negarantată public însuma 29,12 miliarde de euro, fiind cu 16,4% mai mare decât la în decembrie 2007.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung a fost 23,9% în perioada ianuarie-iulie, comparativ cu 21,8% în anul 2007. Gradul de acoperire a fost de 5,5 luni de import la sfârşitul lunii iulie, faţă de 6 luni de import în decembrie 2007.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40