Deficitul de forţă de muncă este, în medie, de 17 angajaţi pentru o firmă

Deficitul de forţă de muncă este, în medie, de 17 angajaţi pentru fiecare firmă, nivel care ar putea să crescă anul viitor la 29 de persoane, cele mai afectate fiind profesiile în care lucrează muncitori calificaţi, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul pentru IMM-uri.

Urmărește
62 afișări
Imaginea articolului Deficitul de forţă de muncă este, în medie, de 17 angajaţi pentru o firmă

Deficitul de forţă de muncă este, în medie, de 17 angajaţi pentru o firmă (Sursa: Mediafax Foto)

Muncitorii calificaţi care se găsesc cel mai greu pe piaţa muncii sunt cei din domeniul construcţiilor, aceştia fiind urmaţi de strungari, instalatori, tâmplari, sudori, electricieni, vopsitori şi tinichigi auto, frezori, lăcătuşi mecanici, agricultori, şoferi, agenţi de pază, de deratizare şi de vânzări.

De asemenea, reprezentanţii firmelor au reclamat lipsa de personal cu studii medii, respectiv operatori chimişti, precum şi a celui cu studii superioare, respectiv arhitecţi, ingineri electronişti, proiectanţi şi ingineri metalurgi.

"Aproape 71% dintre firmele intervievate au răspuns la sondaj că se confruntă cu deficit de forţă de mună, nivel dublu faţă de procentul calculat în urmă cu un an", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Pentru a acoperi deficitul de personal, majoritatea firmelor au indicat ca soluţie acordarea de facilităţi de către Guvern firmelor care angajează cetăţeni străni şi le oferă spaţii de cazare.

"Circa trei firme din patru se gândesc să angajeze cetăţeni străini pentru a-şi putea continua activitatea, iar această măsură ar fi foarte bună", a precizat Nicolescu.

Printre alte propuneri ale firmelor se numără reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă, organizarea de şcoli profesionale pentru meseriaşi, acordarea de facilităţi pentru companiile care organizează traininguri şi cursuri de calificare sau recalificare din fondurile proprii, precum şi stimularea întoarcerii în ţară a muncitorilor români care lucrează în străinătate.

De asemenea, întreprinzătorii au solicitat facilitarea angajării de forţă de muncă din Republica Moldova şi condiţii mai permisive pentru acordarea autorizaţiilor de muncă sau vizelor de şedere.

Sondajul a fost realizat prin intermedierea a 234 de firme mici şi mijlocii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici