- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.10.2011, 13:20)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deloitte: Închiderea fabricii Nokia va reduce PIB cu 0,2%. Trebuie investiţii noi, din fonduri UE
Deloitte estimează că închiderea fabricii Nokia de la Cluj s-ar putea traduce într-o scădere de 0,1-0,2% a PIB, impact care ar putea fi echilibrat rapid prin proiecte noi de construcţii, lucrări de infrastructură şi dezvoltare agricolă, susţinute de o mai bună absorbţie a fondurilor structurale UE.
Urmărește
215 afișări
Deloitte: Închiderea fabricii Nokia va reduce PIB cu 0,2%. Trebuie investiţii noi, din fonduri UE (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
România îşi pierde treptat avantajul de piaţă low-cost în favoarea unor zone mai puţin dezvoltate ale lumii, precum Asia, America Latină sau Africa, fapt demonstrat şi de decizia recentă a grupului finlandez Nokia de a închide fabrica de la Cluj, anulând practic cea mai importantă investiţie efectuată în ultimii ani pe plan local, se arată într-un raport al companiei de consultanţă Deloitte.
"Din moment ce ţara se confruntă cu o competiţie feroce, tot mai dură la nivel global, guvernul trebuie să echilibreze riscul de a pierde investiţii cu beneficiile aduse de atragerea unora noi", se spune în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Astfel, Deloitte recomandă proiecte de construcţii, de infrastructură şi dezvoltare agricolă, sprijinite de accelerarea absorbţiei fondurilor structurale UE, ca soluţii "imediate" pentru contrabalansarea impactului plecării Nokia, care s-ar putea traduce într-o scădere de 0,1-0,2% a PIB.
Pe plan local, mediul de afaceri încă are "cărţi de jucat", dacă va investi în inovaţie şi diferenţiere, notează Deloitte.
Încrederea şefilor de companii din România în stabilizarea economiei este în urcare, în timp ce investitorii "întorc spatele Vestului" din cauza crizei euro şi temerilor privind o nouă rundă de recesiune în ţările dezvoltate şi caută oportunităţi în statele emergente, mai puţin vulnerabile, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de companie în rândul executivilor din România.
"Ştirile privind noi planuri de investiţii în România se tot adună. Cu un acord cu FMI care disciplinează politicile guvernului şi două trimestre consecutive de creştere a PIB în acest an, România pare, cel puţin pe hârtie, ieşită din recesiune şi mai puţin riscantă", se spune în raportul Deloitte.
Astfel, tot mai mulţi directori executivi de companii din România cred în stabilizarea economiei româneşti în următoarele şase luni, aşteptările privind creşterea veniturilor sunt mai optimiste, iar numărul şefilor care anticipează că vor concedia angajaţi a scăzut, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat trimestrial de Deloitte în rândul managerilor din România şi Europa Centrală şi de Est.
Pe de altă parte, numărul executivilor care acuză accesul mai dificil la credite este în creştere.
Potrivit indicelui trimestrial al încrederii în mediul de afaceri, publicat de Deloitte, 55% dintre executivii din România se aşteaptă ca perspectivele economice să se menţină în următoarele şase luni, în creştere de la 48% în sondajul anterior, din luna iunie. Totodată, numărul managerilor care anticipează o "îmbunătăţire semnificativă" a condiţiilor economice din România a crescut de la zero la 7% în aceeaşi perioadă.
"În mod tradiţional, creşterea economică a României a fost strâns legată de investiţiile străine directe. După scăderea treptată a interesului investitorilor în ultimii ani, noile planuri de investiţii, revigorarea consumului intern şi creşterea exporturilor reprezintă veşti extrem de bune. Retailul, comerţul, energia şi resursele şi industria manufacturieră, sectoare-cheie reprezentate de executivii care au participat la sondaj, se numără printre domeniile cu cel mai bun potenţial în următoarele luni", notează Deloitte.
Directorii executivi intervievaţi sunt tot mai încrezători în economie şi în special în consum, 59% dintre ei anticipând creşterea vânzărilor în următoarele 12 luni. Totodată, numărul managerilor care se pregătesc pentru scăderea veniturilor companiilor a scăzut la 3%, de la 16% cu trei luni în urmă.
Majoritatea executivilor care au participat la sondaj, respectiv 72% faţă de 58% în iunie, estimează că numărul angajaţilor din subordine va rămâne constant în urmtoarele 12 luni, iar 3% dintre ei cred chiar că vor angaja un număr semnificativ de persoane în viitorul apropiat. Tot circa 3% dintre manageri se aşteaptă să fie nevoiţi să concedieze angajaţi în următoarele 12 luni.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe