- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.03.2014, 20:16)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Depozitarul Central va contesta raportul ASF în cazul Harinvest, solicitând clarificarea responsabilităţilor sale
Depozitarul Central va contesta raportul întocmit de ASF în urma controlului derulat în cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest şi în baza căruia directorul general al Depozitarului, Adriana Tănăsoiu, a fost amendat cu 10.000 de lei, solicitând clarificarea rolului şi responsabilităţile DC.
Urmărește
196 afișări
Depozitarul Central va contesta raportul ASF în cazul Harinvest, solicitând clarificarea responsabilităţilor sale (Imagine: Shutterstock)
"Intenţia noastră este să contestăm acest raport al ASF, întrucât avem păreri diferite faţă de concluziile ASF. Scopul acestei contestaţii este de a clarifica rolul şi responsabilităţile Depozitarului Central. Toată această poziţie a ASF-ului este diferită de poziţia noastră. Nu spun că suntem în opoziţie faţă de ASF, dar cred că trebuie clarificate rolul şi responsabilităţile sale. Am aşteptat raportul ASF să văd concluziile finale, am primit din partea ASF recomandări de îmbunătăţire a Codului Depozitarului Central pentru a preîntâmpina astfel de situaţii. Înainte de a începe să lucrăm cu comisiile de specialitate din Depozitarul Central şi Consiliul de Administraţie trebuie clarificate rolul şi responsabilităţile Depozitarului. Aici, din punctul meu de vedere, au fost chestiuni care nu au fost clare pentru ASF, pentru participanţi în piaţă", a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Agalopol, preşedintele Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, luni, să sesizeze DIICOT pentru manipularea pieţei de capital de către un fost broker de la BCR şi în legătură cu suspiciuni legate de trei angajaţi ai băncii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central şi cu 7.000 lei patru angajaţi ai SSIF Broker, în cazul Harinvest. Măsurile şi sancţiunile au fost decise la finalul operaţiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker şi Depozitarul Central în privinţa implicării acestora în cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea.
În cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la firma de brokeraj Harinvest ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate emise de Erste şi SSIF Broker. BCR şi SSIF Broker au fost contraparte în tranzacţii derulate de brokerul de la Harinvest.
Maria Voinea este suspectată de DIICOT că a falsificat notificări către Depozitarul Central şi în care figura că clienţii şi-ar fi dat acordul pentru tranzacţiile sell out (vânzare forţată a unor titluri pentru a obţine banii necesari plăţii altor acţiuni).
Controlul derulat de ASF a constatat că "Depozitarul Central nu a efectuat verificări şi nu a obţinut informaţii referitoare la tranzacţia iniţială de cumpărare şi data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB – operator de piaţă, a necesităţii introducerii în sistemul de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti a tranzacţiilor de sell-out speciale iniţiate de SSIF Harinvest şi decontate în patru zile de decontare, prin prisma îndeplinirii tuturor condiţiilor cerute de prevederile (...) Codului Depozitarului Central", se arată într-un comunicat transmis luni de ASF.
Agalopol consideră că Depozitarul Central nu putea face verificările menţionate de ASF întrucât acestea sunt în afara obligaţiilor sale.
"Din punctul nostru de vedere, verificarea modului în care un intermediar îşi respectă obligaţiile contractuale şi cele legale cade doar în sarcina intermediarului respectiv. Maniera în care un intermediar îşi respectă aceste obligaţii excede obiectul de activitate şi rolul Depozitarului Central. Clarificările privind rolul şi responsabilităţile Depozitarului Central sunt esenţiale înainte de a face orice alt demers pentru a stopa astfel de cazuri (...) Niciun depozitar din lume nu verifică dacă în spatele unei instrucţiuni transmise de un participant există sau nu o instrucţiune din partea clientului", a afirmat Agalopol.
El a adăugat că Depozitarul s-a autosesizat încă din noiembrie 2012 cu privire la tranzacţiile de sell-out, iar într-o primă fază CA-ul Depozitarului a decis să crească marjele pe care Harinvest trebuia să le constituie, în încercarea de a descuraja astfel de operaţiuni.
"A fost prima noastră pârghie internă şi am pus sub monitorizare atentă toată activitatea Harinvest. În ianuarie 2013, în CA am reanalizat situaţia, iar în urma analizei făcute, Consiliul a decis să notifice Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (ale cărei atribuţii au fost preluate în aprilie 2013 de ASF - n.r.) cu privire la operaţiunile Harinvest. Noi, ca instituţie, ne-am autosesizat, am folosit toate pârghiile pe care le aveam la dispoziţie, atât interne, cât şi de informare a instituţiilor superioare din punct de vedere al reglementării, supravegherii şi controlului", a mai spus Agalopol.
În cadrul controlului derulat la Depozitarul Central, ASF a verificat tranzacţiile în care a fost implicată firma de brokeraj Harinvest în perioada aprilie 2012 - noiembrie 2013.
"Nu putem avea un rol activ de control al participanţilor. Depozitarul Central trebuie să se asigure că lucrează clar în limitele Codului său aprobat de BNR şi de ASF, şi din punct de vedere al CA-ului pot spune că avem toleranţă zero atât faţă de participanţii care nu respectă reglementările şi Codul Depozitarului Central, cât şi faţă de angajaţi dacă nu respectă regulamentele şi procedurile interne ale Depozitarului. Ne-am autosesizat, dar noi nu putem substitui într-o instituţie de control. Retroactiv, mă întreb ce altceva am fi putut să facem. Toată informaţia a fost transmisă către CNVM, au mai fost discuţii pe parcurs. Nu fugim de responsabilitate şi nu vrem să pasăm mingea în grădina altcuiva. Vrem doar să ne asigurăm că, dacă există o responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat, aceasta este în limitele Codului Depozitarului Central şi ale cadrului de reglementare existent aprobat de BNR şi ASF", a afirmat preşedintele CA al Depozitarului.
La jumătatea lunii decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între trei şi cinci ani. Maria Voinea a fost amendată cu 100.000 de lei de ASF şi i s-a interzis să mai activeze timp de cinci ani pe piaţa de capital. Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sancţionată cu 338.500 de lei, sumă redusă în partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocând o eroare de redactare. Valoarea cumulată a amenzilor dictate de ASF a scăzut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului