- Home
- Economic
- (17.09.2022, 15:24)
- Alexandru Stan ,
Depozite de gaze naturale pentru la iarnă. România vs vecinii din Europa de Est
România are depozitele de gaze naturale umplute la 80% din capacitate, putând acoperi un consum echivalent cu 27 de TWh (tera-vaţi-oră).
Urmărește
9104 afișări
Ungaria, în schimb, cu depozitele umplute la doar 68,6% din capacitate, poate acoperi un consum echivalent cu 46 TWh.
Polonia, ale cărei capacităţi de stocare a gazelor naturale sunt aproximativ egale cu ale României, a ajuns la 98,8% grad de umplere şi poate să asigure un consum echivalent cu 36 TWh.
Slovacia are o umplere de 83,7% şi poate acoperi un consum de 30 TWh.
Pe ansamblu, statele membre ale Uniunii aveau la 15 septembrie un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 85%, putând face faţă unui consum de până la 946 TWh.
Pentru comparaţie, România a consumat energie totalizând 55,7 TWh în 2021 (potrivit Institutului Naţional de Statistică).
Bref: Raportarea la procentul de umplere - indicatorul preferat al comunicatelor sforăitoare ale guvernanţilor şi ale companiilor de stat din industria de gaze - este înşelătoare.
Pe de o parte, de anul acesta, cu clauza de solidaritate adusă de războiul declanşat de Rusia, statele membre UE trebuie să pună capacităţi de stocare la dispoziţia altora (care nu au depozite). România stochează, însă, ceva şi pentru Republica Moldova.
Pe de altă parte, limitările tehnologice cronice împiedică extracţia din depozite în ritmul în care am avea nevoie. Pe vârfuri de consum (spre exemplu, zile de iarnă grea, cu temperaturi de -10, mai multe zile la rând), nu putem extrage atât cât să generăm energie pentru încălzire.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
LIVE TEXT OEP respinge orice strămutare a palestinienilor / Planul lui Trump de strămutare a palestinienilor din Gaza câştigă susţinere în Israel. Proteste în faţa Casei Albe împotriva planului preşedintelui Trump privind Gaza. Donald Trump spune că SUA va „prelua” şi va „deţine” Fâşia Gaza.
-
astăzi, 14:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1078. Zelenski sugerează că Ucraina ar trebui să obţină arme nucleare dacă aderarea la NATO este amânată / O lovitură cu drone a Ucrainei ar fi provocat un incendiu la un depozit de petrol din Krasnodar Krai / Şeful AIEA avertizează că atacurile Rusiei asupra reţelei energetice a Ucrainei ar putea provoca un accident nuclear