Deprecierea rublei ar putea aduce bugetul Rusiei pe surplus, după deficit de 9,2 miliarde de dolari în 2013

Deprecierea rublei ar putea aduce bugetul Rusiei pe surplus în acest an, după deficit de 9,2 miliarde dolari anul trecut, întrucât statul obţine o mare parte a veniturilor în valută, de pe urma exporturilor de hidrocarburi şi alte materii prime, în timp ce cheltuielile interne sunt în monedă locală.

Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului Deprecierea rublei ar putea aduce bugetul Rusiei pe surplus, după deficit de 9,2 miliarde de dolari în 2013

Deprecierea rublei ar putea aduce bugetul Rusiei pe surplus, după deficit de 9,2 mld. dolari în 2013 (Imagine: Shutterstock)

Scăderea rublei ar putea avea un impact pozitiv de 28 de miliarde de dolari asupra veniturilor în acest an, situaţie în care bugetul ar înregistra excedent, potrivit unor estimări publicate, marţi, de Higher School of Economics din Moscova.

Rubla a coborât de la începutul anului cu 7,5% faţa de un coş valutar format din dolar şi euro, folosit de banca centrală pentru definirea unui coridor în care este tranzacţionată moneda.

Deprecierea rublei scade cheltuielile interne ale statului, precum cele pentru pensii, în comparaţie cu veniturile generate de materiile prime, precum petrolul, ale căror preţuri pe piaţa internaţională sunt stabilite în dolari.

Chiar dacă face mai scumpe importurile, evoluţia monedei va reduce probabil presiunea financiară asupra guvernului, confruntat cu perspectiva unor tăieri de cheltuieli în anii următori din cauza stagnării economice.

"Deprecierea a îmbunătăţit considerabil poziţia guvernului federal. Spre deosebire de alţi ani, în ianuarie anul acesta a fost înregistrat un excedent semnificativ", se arată în raport.

Bugetul federal al Rusiei a consemnat surplus de 13,1 miliarde de dolari în prima lună a acestui an, faţă de 2,3 miliarde de dolari deficit în ianuarie anul trecut, potrivit deatelor preliminare ale Ministerului de Finanţe de la Moscova.

Preţul ridicat al petrolului şi creşterea economică puternică au ajutat Rusia să înregistreze surplusuri bugetare în cea mai mare parte a deceniului trecut, dar încetinirea economiei în ultimii ani a înrăutăţit perspectivele ţării.

Ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat săptămâna trecută că bugetul ar putea trece pe plus în acest an. În ianuarie, ministrul a afirmat că statul nu urmăreşte echilibrarea bugetului prin slăbirea artificială a monedei.

Raportul a avertizat că deprecierea rublei nu va ajuta autorităţile locale, care depind pentru cea mai mare parte a veniturilor de alte sectoare economice decât cel al materiilor prime şi au fost afectate deja de încetinirea economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici